Természetvédők arra kérik a kutatókat és dokumentumfilmeseket, hogy ne készítsenek többé közös fotókat a vadon élő majmokkal

ÁLLAT
2021 január 24., 09:04

Világhírű primatológusok és kutatók azt szeretnék elérni, hogy többé senki ne készítsen csimpánzokkal, orangutánokkal és más főemlősökkel közös fényképeket , és ne is töltsenek fel hasonló tartalmakat a közösségi oldalakra, hogy ezzel is nagyobb esély legyen megvédeni e veszélyeztetett fajokat, írja a Guardian.

Az International Union for Conservation of Nature (IUCN) természetvédelmi szervezet által kiadott új irányelvek pedig kifejezetten azt javasolják, hogy se kutatók, se dokumentumfilmesek ne készítsenek olyan felvételeket, melyeken fiatal majmokat ölelgetnek vagy kapcsolatba lépnek főemlősökkel.

photo_camera Fotó: Sylvain Cordier/Biosphoto via AFP

A szakértők ugyanis attól tartanak, hogy a felvételek, melyeken a főemlős-kutatók barátkoznak a majmokkal, hozzájárulhat ahhoz, hogy megnő az igény az illegális állatkereskedelemben a majmok iránt, illetve arra bátoríthatják az embereket, hogy ők is közös szelfit készítsenek majmokkal, ha összefutnak valahol eggyel.

A kutatók szerint az, hogy egyes főemlősök, (például a csimpánzok az ötvenes-hatvanas években) gyakori vendégei lettek különféle kereskedelmi műsoroknak és reklámoknak, megváltoztatta azt is,a hogy az emberek e állatok természetvédelmi helyzetére tekintenek, és most félő, hogy a közösségi oldalra feltöltött közös fotóknak hasonló hatása van.

Az IUCN által számon tartott 514 főemlős-faj kétharmadát fenyegeti kihalás. A Guardiannak nyilatkozott az új irányelveket megalkotó szervezet szakértője, Siân Waters, aki a makákókkal foglalkozik. Elmondása szerint a közösségi oldalakra feltöltött közös fotók és posztok szerinte rossz hatással vannak a berber makákók túlélési esélyeire is. Például amikor egy híresség ilyen makákókkal pózol és erről oszt meg fotót, mindig fellendül az érdeklődés aziránt, hogy honnan lehetne beszerezni otthonra egy hasonló majmot.

Waters szerint a majmokról posztoló emberek többségét abszolút jó szándék vezérli, és nem akar ártani az állatoknak, de fontos látni azt is, hogy akaratuk ellenére milyen hatásokat válthatnak ki. A közösségi médiában pedig könnyen odalehet az eredeti poszt kontextusa.

A világ legismertebb főemlőskutatója, Jane Goodall tavaly hasonló figyelmeztetést adott ki, és az intézete sem közöl már olyan fotókat, melyeken Goodall közelről lépne kapcsolatba majmokkal.

A primatológus Laëtitia Maréchal szintén részt vett az új irányelvek megalkotásában. Szerinte amikor azt látja valaki a tévében, hogy egy csimpánzt simogat, akkor normális emberi reakció, hogy ő is vágyik erre, és szívesen megtenné. Az új irányelvek épp abban segíthetnek, hogy ilyesmire kevesebb példa legyen a jövőben.