Koronavírus-számok Magyarországon 02.25.
Elhunytak + 120 Σ 14 672
Kórházban + 483 Σ 4 836
Fertőzöttek + 4 385 Σ 414 514
Tesztek + 25 509 Σ 3 577 770
Oltottak + 37 069 Σ 508 073

A Moderna vakcinája hatékonynak tűnik az új variánsokkal szemben is

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Közleményt adott ki hétfőn a Moderna, mely szerint vakcinájuk képes semlegesíteni a koronavírus azon újabb változatait is, amelyeket az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában azonosítottak először. 

Mint írják, a Moderna vakcináival oltott személyek vérszérumainak laboratóriumi körülmények között elvégzett vizsgálatai igazolják a vírussemlegesítő hatást, és amennyiben a páciens megkapja mindkét előírt oltást a vakcinából, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint védettséget szerez a koronavírus ma ismert, újabb változataival szemben is.

A közlemény szerint nem volt kimutatható jelentős különbség a semlegesítő hatás tekintetében a B.1.1.7 variánssal szemben, amelyet elsőként az Egyesült Királyságban azonosítottak, és a vírussemlegesítő ellenanyagok egységnyi mérőoldatban mért mennyisége az egyhatodára csökkent a vérszérumban a B.1.351 variáns esetében. Ám a csökkenés ellenére is az elvárt szint fölött maradt a semlegesítő anyagok mennyisége, így a vakcina a B.1.351 variánssal szemben is védettséget nyújt.

Ennek ellenére elővigyázatosságból a Moderna klinikai programot indít az újonnan megjelenő vírusváltozatokkal szembeni védettség erősítése érdekében, és ha szükség van rá, fejlesztenek egy olyan emlékeztető oltást is, ami kifejezetten a B.1.351 változattal szemben fejtene ki még erőteljesebb hatást. (via BBC)