Egy Magyar akadályozhatja meg, hogy Trump Patriot Partynak nevezze az új pártját, a neve Donald Magyar

2021 január 25., hétfő 8:23

Bár saját maga ezt nyíltan nem mondta ki, szinte azóta keringenek pletykák Donald Trump tervezett új pártjáról, hogy a bukott elnök elhagyta a Fehér Házat és arra utalt, hogy "valamilyen formában" vissza fog térni.

Trump több ismert követője posztolt arról az elmúlt napokban, hogy a volt elnök szakítana a republikánusokkal, és saját politikai szervezetet alakítana. Amit szokásától eltérően nem saját magáról nevezne el, hanem Patriot Partynak, vagyis Hazafi Pártnak hívna. Például George Papadopoulos, az exelnök volt kampánytanácsadója, akit 2017-ben letartóztatott az FBI, majd bűnösnek vallotta magát amiért hazudott az oroszokkal folytatott titkos tárgyalásairól, Trump utolsó elnöki munkanapján azt twitelte ki, hogy

"a Patriot Party életképes harmadik párt lesz".

A Washington Post friss cikke szerint Trump tényleg valami ilyesmire készül, méghozzá azzal a céllal, hogy zsarolni tudja a Republikánus Pártot, és személyes bosszút álljon azokon a republikánus politikusokon, akikre elnöksége utolsó heteiben megharagudott. Név szerint Liz Cheney és Tom Rice kongresszusi képviselőkön, Lisa Murkowski szenátoron és Brian Kempen, Georgia állam kormányzóján.

Trump terve a WaPo forrásai szerint ugyanis az, hogy az új pártja a felsoroltak választókörzetében ellenjelölteket állítana az előválasztásokon, de legalábbis ezzel fenyegetve zsarolná az érintetteket, hogy nemmel szavazzanak az ellene indított impeachment-eljárás során.

Több, a témával foglalkozó cikk kiemeli, hogy még az sem világos, hagyományos értelemben vett politikai pártról lenne-e szó, vagy egy médiában futtatott márkanévről, ami Trump politikai céljait szolgálja.

Az is kétséges, hogy a pártalapítással Trumpnak csak rövid távú céljai vannak-e, vagy igyekezne azt a demokratákkal szembeni pólussá alakítani, eljelentéktelenítve a republikánusokat. Az azonban biztosnak tűnik, hogy Trump minimum fontolgatja a lépést. A WaPo-nak Trump környezetéből nyilatkozó források arra hívták fel a figyelmet, hogy az exelnöknek 70 millió dollárnyi összegyűlt adomány áll a rendelkezésére politkai terveinek megvalósításához.

Az azonban erősen kérdéses, hogy a pártot - amit a WaPo cikk például csak "MAGA Party"-ként emleget, Trump több szövetségesének vágya szerint tényleg Patriot Partynak nevezhetné-e. A World Trademark Review című, védjegyekkel foglalkozó szaklap és a Newsweek is arról ír ugyanis, hogy ez a márkanév már foglalt, azt ugyanis egy szintén Donald keresztnevet viselő, szintén floridai lakos, bizonyos Donald Magyar egyszer már birtokolta 2007. és 2016. között, és 2020. januárjában ismét sikerült bejegyeztetnie.

Márpedig a párt weboldalát megnézve Donald Magyar nem tűnik könnyen meggyőzhető figurának, főleg nem arról, hogy mondjuk adja el az általa birtokolt nevet. Az ő Hazai Pártja is "egyik sem" típusú, vagyis mind a demokratákat, mind a republikánusokat elutasító alakulat, és ő maga Trumphoz hasonlóan bizarr alaknak tűnik, de az esetleges hasonlóságok itt véget is érnek.

A létező Patriot Party ugyanis egy olyan "tudományos áttörésre" alapoz, amit nem más, mint az alapító fejtett ki két könyvében. Az emberi természetet minden eddigi próbálkozásnál jobban megvilágító elmélet neve a "gravitációs teória". Az erre alapozó, a pártok eddig ismert működési rendjét alapjában megreformáló alakulat például egyáltalán nem venne részt a választási kampányolásban, csak jelölteket állítana, akikre szavazni lehetne.

A világ azonban lassan érik meg Don Magyar elméletére: a mester "Hogyan mentsük meg Amerikát - bevezetés" című videóját 7 év alatt 71-szer tekintették csak meg a Youtube-on.