Koronavírus-számok Magyarországon 03.04.
Elhunytak + 152 Σ 15 476
Kórházban + 187 Σ 6 554
Fertőzöttek + 6 278 Σ 446 178
Tesztek + 30 794 Σ 3 749 907
Oltottak + 27 403 Σ 785 440

Jakab Ferenc a járványról: Rá fog menni ez az évünk

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Azt gondolom, hogy nem kell megijedni tőle. Attól, hogy ez egy első generációs, hagyományos elven készült vakcina, attól még az egyáltalán nem biztos, hogy rossz”  – mondta Jakab Ferenc virológus az ATV Heti Napló című műsorában a kínai vakcináról. Elmondta, hogy a Sinopharm két vakcinát is fejlesztett, amik közül az egyik nem vált be, a másik viszont elérte a 70-80 százalékos hatásosságot.

„Azt tudom mondani, hogy első- másod és harmadgenerációs vakcinák között van különbség, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, súlyos betegséget szenvedünk és kórházba kerülünk” – mondta Jakab, majd kifejtette, hogy mi a különbség a különböző típusú vakcinák között.

A koronavírus brit variánsáról azt mondta, hogy úgy tudja, nem okoz jelentősebb klinikai változást, viszont 60-70 százalékkal gyorsabban és agresszívabban terjed, szerinte többlethalálozás kizárólag „a nagy számok törvénye miatt” van.

A kérdésre, hogy mikor lehet vége a járványnak, azt mondta, „rá fog menni az évünk”.

Ehhez hozzátette, hogy az oltási hajlandóság növekedésével, az oltott személyek számának növekedésével tudjuk csak visszaszorítani a járványügyi intézkedéseket.  „Senki ne gondolja azt, hogy most itt az oltás elindul és akkor eldobujuk a maszkot, nem tartunk távolságot és minden visszaáll a régi rendbe. Sajnos nem, el kell keserítsek mindenkit, ez párhuzamosan fog haladni” – mondta a virológus, aki végül mindenkitől azt kérte, oltassa be magát, mert „csak így fogjuk megállítani ezt a járványt”.

(ATV)