Jakab Ferenc a járványról: Rá fog menni ez az évünk

járvány
2021 január 25., 06:09

„Azt gondolom, hogy nem kell megijedni tőle. Attól, hogy ez egy első generációs, hagyományos elven készült vakcina, attól még az egyáltalán nem biztos, hogy rossz” – mondta Jakab Ferenc virológus az ATV Heti Napló című műsorában a kínai vakcináról. Elmondta, hogy a Sinopharm két vakcinát is fejlesztett, amik közül az egyik nem vált be, a másik viszont elérte a 70-80 százalékos hatásosságot.

„Azt tudom mondani, hogy első- másod és harmadgenerációs vakcinák között van különbség, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, súlyos betegséget szenvedünk és kórházba kerülünk” – mondta Jakab, majd kifejtette, hogy mi a különbség a különböző típusú vakcinák között.

A koronavírus brit variánsáról azt mondta, hogy úgy tudja, nem okoz jelentősebb klinikai változást, viszont 60-70 százalékkal gyorsabban és agresszívabban terjed, szerinte többlethalálozás kizárólag „a nagy számok törvénye miatt” van.

A kérdésre, hogy mikor lehet vége a járványnak, azt mondta, „rá fog menni az évünk”.

Ehhez hozzátette, hogy az oltási hajlandóság növekedésével, az oltott személyek számának növekedésével tudjuk csak visszaszorítani a járványügyi intézkedéseket. „Senki ne gondolja azt, hogy most itt az oltás elindul és akkor eldobujuk a maszkot, nem tartunk távolságot és minden visszaáll a régi rendbe. Sajnos nem, el kell keserítsek mindenkit, ez párhuzamosan fog haladni” – mondta a virológus, aki végül mindenkitől azt kérte, oltassa be magát, mert „csak így fogjuk megállítani ezt a járványt”.

(ATV)