Lemond az olasz miniszterelnök, de abban bízik, hogy újra kormányt alakíthat

külföld
2021 január 25., 19:21

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden benyújtja a lemondását Sergio Mattarella államfőnek - közölte a kormányfői hivatal.

A tájékoztatás szerint Conte kedd reggelre kabinetülést hívott össze, amelyen tájékoztatja minisztereit a döntéséről.

Giuseppe Conte
photo_camera Giuseppe Conte Fotó: YARA NARDI/AFP

A Reuters brit hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó, magas rangú illetékes arról számolt be, hogy Conte abban a reményben mond le, hogy felkérést kap az elnöktől egy új kormány megalakítására, amelynek stabilabb többsége lehet a törvényhozásban.

Conte a múlt héten vesztette el többségét a parlament felső házában, amikor Matteo Renzi és párttársai távoztak a koalícióból. Renzi alapvetően azzal volt elégedetlen, ahogy Conte a járvány okozta válsághelyzetet kezelte.

Szakértők szerint a lemondással Conte időt akar nyerni ahhoz, hogy meggyőzhessenek egyes centrista, valamint független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután az előző héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból.

Mint a Reuters megjegyzi, Olaszországban a második világháború óta 66 kormány volt, és az országban meglehetősen gyakori, hogy rendszeresen szétessenek kormányok, hogy aztán alkalmi alkuk és megállapodások révén szülessenek új koalíciók.

Ugyanakkor attól még, hogy Conte egy új koalíció megalkotásának reményében mondott le, semmi nem garantálja, hogy ez össze is jön majd, így egy előre hozott választás lehetősége is benne van a pakliban.

Nemrég saját párttársai is arra figyelmeztették Contét, hogy ezen a héten vereséget szenvedhet a parlamentben, ha szavazásra kerül sor az igazságügyi rendszer működéséről szóló jelentésről. Conte próbált más pártokból is megnyerni képviselőket az ügyéhez, de nem járt sikerrel, így végül benyújtotta lemondását.

Conte egyetlen pártnak sem tagja, de közel áll a koalíció legnagyobb pártjához, az establishment-ellenes 5 Csillag Mozgalomhoz. A pártcsoport már jelezte, hogy támogatni fogják Conte újbóli kinevezését. (MTI, Reuters)