Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

Müller Cecília a második oltásról: Egy picit hevesebb reakcióknak nézünk elébe, úgy tűnik

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„A nagy számok törvénye alapján” az új járványügyi adatok kedvezőbbek az elmúlt hetekhez képest, ezt Müller Cecília mondta az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. 

Beszélt arról is, hogy sok országban már elindult a harmadik hullám, illetve hogy „sok fejfájást okoznak a mutánsok”, mármint a koronavírus variánsai, de arról nem beszélt, hogy mely variáns milyen mértékben van jelen az országban.

Tájékoztatása szerint eddig 146 695 fő kapta meg az első oltást, a másodikat 9 403.

Elmondta, hogy a héten több vakcinaszállítmány érkezik – a Pfizer hétfőn 11 115 fő részére megfelelő, kedden pedig 25 155 főnek elég oltóanyagot szállít. Vasárnapra pedig 9000 fő beoltására elég vakcinamennyiség szállítását ígérte a Moderna.

„Már sokan kapják a második adagot. Egy picit hevesebb reakcióknak nézünk elébe, úgy tűnik”

– mondta az országos tisztifőorvos, aki hozzátette, hogy ez amúgy nem meglepő. Tájékoztatása szerint a második oltás beadását követően „egy picit erőteljesebbek a helyi reakicók”, előfordulhat bőrpír, hőemelkedés, esetleg egy-két napos láz is, de szerinte „nem kell tőle megijedni, nem kell tőle félni, mert az oltóanyag hatásosságát mutatja”.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.