Az EU antiszemitizmus elleni stratégiát készít

Több 444 videó?
Szeretném

Az Európai Bizottság az antiszemitizmus elleni küzdelem jegyében és az európai zsidó élet előmozdítása érdekében stratégiát dolgoz ki idén, hogy támogassa az EU-s tagországok tevékenységét az említett területeken – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 76. évfordulója alkalmából tartott beszédében.

Az elnök kifejezte aggodalmát az antiszemitizmus globális térnyerése miatt. Azt mondta, a koronavírus-járvány időszaka súlyosbította az összeesküvés-elméletek, a szándékosan meghamisított információk, a holokauszttagadás terjedését a közösségi médiában.

Von der Leyen szerint fokozottabban kell fellépni ez ellen, a hatóságoknak, a közösségi platformoknak és a felhasználóknak együtt kell működniük, hogy a történelmi tények ne torzuljanak el, és felhívta a figyelmet a történelemoktatás fontosságára.

„Európa csak akkor lehet virágzó, ha zsidó közössége és más kisebbségei békében és harmóniában élhetnek” – mondta.

Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP

Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-én nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává, annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. A tábort a Szovjet Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. A lágerben és a 45 altáborban kb. 7500, a végsőkig legyengült foglyot találtak, ugyanis napokkal korábban a nácik már több mint 55 ezer foglyot halálmenetben elindítottak Németország felé. (MTI)