Bocsánatot kért a szlovák kormány a zsidó származású állampolgárai ellen elkövetett bűncselekményekért

A szlovák kormány bocsánatot kért szerdán azokért a zsidó származású vagy vallású egykori állampolgárai ellen elkövetett bűncselekményekért, amelyeket a náci Németország kegyéből függetlenné vált állam a második világháború alatt elkövetett.

Marek Krajci egészségügyi miniszter a pozsonyi zsidó közösséget képviselő Tomas Sternnel tartott találkozóján kijelentette: „A holokauszt az emberiség történelmének legnagyobb tragédiája volt... Kormánytagként és keresztényként azt akarom mondani, hogy bocsásson meg" . Krajci, aki végzettségét tekintve orvos, abból az alkalomból beszélt Sternnel, hogy a szlovák kormány kivételes eljárással koronavírus elleni vakcinát adat a holokauszt túlélőinek. „Azzal a meggyőződéssel jöttem, hogy a vakcina megvédi önöket, és sok boldog napot fog még hozni önöknek” - mondta. Stern a válaszában kitért arra, hogy Pozsonyban 128 túlélő lakik. A szlovák bábállam a háború alatt mintegy 70 ezer állampolgárát deportálta náci megsemmisítő vagy kényszermunkatáborba.

A német megszállás áldozatainak emlékmûve a Szabadság térenFotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

Magyarországon jelenleg az Alaptörvényben szerepel, hogy az ország az 1944-es megszállással elvesztette az állami önrendelkezését, és ennek megfelelően az Orbán-kormány 2014-ben egy olyan emlékművet emeltetett a budapesti Szabadság téren, ami egyedül a német megszállók felelősségét hangsúlyozza a holokausztban, miközben köztudott, hogy a magyar hatóságok nagyon is aktívak voltak a deportálások megszervezésében. 

Az ellentmondásos magyar emlékezetpolitika másik szobráról, a XII. kerületi turulról pedig kedden jelent meg Ács Dániel kollégánk dokumentumfilmje:

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó