Bocsánatot kért a szlovák kormány a zsidó származású állampolgárai ellen elkövetett bűncselekményekért

külföld
2021 január 27., 21:14

A szlovák kormány bocsánatot kért szerdán azokért a zsidó származású vagy vallású egykori állampolgárai ellen elkövetett bűncselekményekért, amelyeket a náci Németország kegyéből függetlenné vált állam a második világháború alatt elkövetett.

Marek Krajci egészségügyi miniszter a pozsonyi zsidó közösséget képviselő Tomas Sternnel tartott találkozóján kijelentette: „A holokauszt az emberiség történelmének legnagyobb tragédiája volt... Kormánytagként és keresztényként azt akarom mondani, hogy bocsásson meg" . Krajci, aki végzettségét tekintve orvos, abból az alkalomból beszélt Sternnel, hogy a szlovák kormány kivételes eljárással koronavírus elleni vakcinát adat a holokauszt túlélőinek. „Azzal a meggyőződéssel jöttem, hogy a vakcina megvédi önöket, és sok boldog napot fog még hozni önöknek” - mondta. Stern a válaszában kitért arra, hogy Pozsonyban 128 túlélő lakik. A szlovák bábállam a háború alatt mintegy 70 ezer állampolgárát deportálta náci megsemmisítő vagy kényszermunkatáborba.

A német megszállás áldozatainak emlékmûve a Szabadság téren
photo_camera A német megszállás áldozatainak emlékmûve a Szabadság téren Fotó: Faludi Imre/MTI/MTVA

Magyarországon jelenleg az Alaptörvényben szerepel, hogy az ország az 1944-es megszállással elvesztette az állami önrendelkezését, és ennek megfelelően az Orbán-kormány 2014-ben egy olyan emlékművet emeltetett a budapesti Szabadság téren, ami egyedül a német megszállók felelősségét hangsúlyozza a holokausztban, miközben köztudott, hogy a magyar hatóságok nagyon is aktívak voltak a deportálások megszervezésében.

Az ellentmondásos magyar emlékezetpolitika másik szobráról, a XII. kerületi turulról pedig kedden jelent meg Ács Dániel kollégánk dokumentumfilmje:

link Forrás