HM: Tényleg Orbán Gáspár volt a brit elitakadémián, de nem minisztériumi ösztöndíjasként

család
2021 január 27., 16:47

"Megerősítjük, hogy a három magyar állampolgár közül az egyik személy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár volt. Ugyanakkor cáfoljuk, hogy a képzésen résztvevők HM ösztöndíjasként vettek volna részt" - ezt válaszolta a Honvédelmi Minisztérium a Hvg.hu kérdésére. Ezzel most először elismerte a kormány, hogy tényleg Orbán Gáspár volt az egyik magyar diák a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) nevű brit katonai elitiskolában.

A Telex.hu írt arról először pár hete, hogy Orbán Viktor fiának neve szerepelt a brit elitakadémia végzőseinek listáján. A lap szerint Orbán Gáspár 2019 szeptemberében kezdte meg a kilenc hónapos képzést, a Népszava pedig korábban azt írta, hogy a brit intézményben három magyar tanul a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként. Mindez azért is érdekes, mert a 2015-ös adatok szerint a Sandhurst képzésének díja nagyjából 37 millió forint.

A HM viszont most azt nyilatkozta, hogy a képzésen résztvevő magyar katonák, így Orbán Gáspár sem volt a minisztérium ösztöndíjasa. Azt továbbra sem tudni, hogy akkor ki állta a képzés költségét.

A HM viszont annyit elárult, hogy a külföldi képzésen való részvételt tanulmányi szerződéshez kötötték, amit amúgy akkor kell aláírnia a diákoknak, ha állami finanszírozással járhatnak egyetemre. A Telex.hu azt írja, hogy Orbán Gáspárnak a szerződés alapján öt évig Magyarországon kell szolgálnia.

A minisztérium azt is megírta, hogy a képzésre kiküldött diákokat az állományilletékes parancsnok felterjesztése alapján választják ki, az állományilletékes parancsnok pedig "figyelembe veszi a jelölt egyéni motivációját, alkalmasságát, nyelvi felkészültségét, végzettségét, tervezett beosztását, feladatkörét, szakmai előéletét, ideértve a polgári életben szerzett tapasztalatot is".