Koronavírus-számok Magyarországon 02.25.
Elhunytak + 120 Σ 14 672
Kórházban + 483 Σ 4 836
Fertőzöttek + 4 385 Σ 414 514
Tesztek + 25 509 Σ 3 577 770
Oltottak + 37 069 Σ 508 073

Követeli az EU, hogy az AstraZeneca szállítsa le az ígért vakcinákat, ha kell, a brit gyárából

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egyre inkább kiéleződik a vita az Európai Bizottság és AstraZeneca gyógyszercég,  áttételesen pedig a brit kormány és az EU között a koronavírus elleni oltások miatt. Az EU egészségügyi biztosa, Stella Kyriakides szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a svéd-angol cég bejelentette, hogy az európai gyárainak problémái miatt csak az EU-nak ígért vakcinák 25 százalékát tudja szállítani, a kiesést pedig nem hajlandó a brit gyárából pótolni. 

Az AstraZeneca arra hivatkozott, hogy szerződést kötött a brit kormánnyal - amely, az unióból kilépve nem vett részt az EU-s vakcinabeszerzésben - hogy a brit gyárban előállított oltásokkal a brit lakosságot oltják be először. A cég három hónappal korábban állapodott meg a brit kormánnyal, mint az Európai Bizottsággal, Kyrakides szerint viszont ez az érvelés elfogadhatatlan: 

"Elutasítjuk azt a logikát, hogy azt kell először kiszolgálni, aki hamarabb érkezett. Ez lehet, hogy a hentesnél működik, de szerződéseknél nem, ahogy a mi elővásárlási megállapodásunknál sem."- nyilatkozta szerdán a biztos.  Az Európai Unió 336 millió euró értékben szerződött a céggel, amelyért cserébe 400 millió vakcinát vár, az első 100 milliót április előtt. 

Az AstraZeneca biztosította a brit kormányt, hogy hetente kétmillió vakcinát tud legyártani a brit lakosság oltására. A brit kormány pedig ragaszkodik hozzá, hogy a cég csak azután kezdjen el a brit gyárból más országoknak szállítani, miután brit felhasználásra már legalább 100 millió adag oltást szállítottak. Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán még öntött egy kis olajat a tűzre, amikor azt nyilatkozta, hogy nagyon sajnálatos lett volna, ha a brit kormány megfogadja a tanácsokat, hogy csatlakozzon az uniós vakcina-beszerzéshez. (Guardian)