Népszava: A Szputnyik V klinikai tesztjén vizsgált vakcina nem egyezik a forgalomba került vakcinával

járvány
2021 január 27., 06:04

Az orosz Szputnyik V esetében a kisebb adagokban és a tömegtermelés során készülő vakcina nem teljesen egyezik, vagyis a klinikai vizsgálatok alatt nem ugyanolyan összetételű készítménnyel dolgoztak, mint ami most forgalomba kerülhet – a Népszava értesülései szerint ezt is kifogásolták szakértők az orosz oltóanyag hazai engedélyezése során.

A lap úgy tudja, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői mindössze néhány órát kaptak a gyártás ellenőrzésére. A szakértők végül nem javasolták a vakcina engedélyét, mert fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban.

A lap arról is beszámol, hogy a segítségül hívott külső szakértők még az OGYÉI pozitív döntése előtt szóvá tették az orosz dokumentáció ellentmondásait, és azok alapján egy sor olyan kérdést vetettek fel, amely bizonytalanná teheti, hogy a Magyarországra érkező vakcina valóban használható-e az egyes célcsoportokban, illetve az alkalmazása milyen egészségügyi kockázatokkal járna. A felkért tanácsadókat meglepte, hogy aggályaik tisztázása előtt az OGYÉI főigazgatója kijelentette, az orosz vakcina dokumentációja megfelelő.

Az engedély kiadása után volt olyan professzor, aki ki is lépett a vakcina értékelését végző testületből, mert látva a következményeket feleslegesnek érezte a munkáját, a Népszava kérdéseire azonban sem ő, sem az OGYÉI nem reagált.