A Semmelweis Egyetem vezetése megszavazta a modellváltást

oktatás
2021 január 28., 17:32

A Semmelweis Egyetem Szenátusa csütörtökön 41 igen szavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadta, hogy az egyetem hat karával, köznevelési és szakképzési intézményeivel, valamint az orvos- és egészségtudományi képzéssel szerves egységben lévő klinikai központjával együtt az állam által alapított, közfeladatot ellátó közérdekű alapítvány fenntartásában működjön tovább.

Az intézmény honlapján megjelent beszámoló szerint ennek megvalósításához az állam létrehoz egy közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt, és annak adja át a Semmelweis Egyetem fenntartói jogait.

Az állami finanszírozású képzések típusát, összetételét, nagyságrendjét a működési modell változása nem befolyásolja, és az egyetem társadalombiztosítás által finanszírozott betegellátó tevékenysége is változatlan marad.

A közlemény szerint a modellváltás egy rugalmasabb intézményi keretrendszer és struktúra kialakításával hozzájárul annak a célnak az eléréséhez, hogy a Semmelweis Egyetem bekerüljön a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye és Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé és érdemben emelkedni tudjon a betegellátás színvonala.