Koronavírus-számok Magyarországon 04.23.
Elhunytak + 207 Σ 26 208
Kórházban - 330 Σ 7 177
Fertőzöttek + 3 427 Σ 764 394
Tesztek + 27 607 Σ 5 233 530
Oltottak + 89 396 Σ 3 508 846

Február végéig maradnak a korlátozások Dániában a vírusmutációk miatt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Dánia február 28-ig meghosszabbítja a karantént a koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsainak elterjedése miatt, jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök csütörtökön Koppenhágában.

A járványügyi intézkedések keretében az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak kivételével továbbra is zárva tartanak az üzletek, a bevásárló központok, az éttermek és az edzőtermek. A köztereken legfeljebb öten gyülekezhetnek. Az iskolák továbbra távoktatási rendben működnek. Frederiksen szerint remélhetőleg az alsóbb tagozatok még február 28. előtt visszatérhetnek a tantermi oktatáshoz.

Emellett továbbra is zárva tartják a dán határokat a külföldiek előtt. Beutazni csak nyomós indokkal lehet legfeljebb 24 órával korábban készült koronavírusteszt alapján.

A decemberi csúcsértékekhez képest az utóbbi hetekben visszaesett a fertőzöttek, illetve a kórházban kezelt Covid-19-betegek száma, ennek ellenére az ország egészségügyi hatóságai óvatosak az először Nagy-Britanniában, majd több száz esetben Dániában is kimutatott B.1.1.7. jelű vírusmutáció miatt.

„A vírusmutációk felülírták a játékszabályokat.Az új mutáció a szigorú korlátozások ellenére is terjed” - mondta Frederiksen.

A brit vírusmutációt a múlt héten az esetek 13,5 százalékában mutatták ki, a hatóságok becslései szerint ez a változat februárban válhat dominánssá Dániában. A mintegy hatmillió lakosú Dániában a járvány kezdete óta több mint 197 208 ember fertőződött meg az új koronavírussal, a halottak száma meghaladja a kétezret. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.