Koltai Lajos is elvállalta a tanítást az új SZFE-n

oktatás
2021 január 28., 13:46

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése csütörtökön eljuttatotta az MTI-hez azoknak az új osztályfőnököknek a listáját, akiket az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének vezetője, Sára Balázs felkért.

A közlemény szerint a filmrendező osztályt András Ferenc fogja irányítani. Az alapképzésen részt vevő operatőrhallgatók osztályfőnöke Sára Balázs lesz, aki korábban a Duna Televízió, jelenleg az MTVA vezető operatőre. Az operatőr művész mesterképző osztályfőnöke Vecsernyés János Balázs Béla-díjas operatőr lesz, aki többek között az Üvegtigris 2., valamint a Szabadság, szerelem és a Zuhanórepülés című filmek operatőre volt.

Nem arra kérték fel, hogy véleménye legyen

A filmrendező művész mesterképző osztályvezetője pedig Koltai Lajos, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, az Oscar-díjas Mephisto operatőre lesz. Amikor a Telex megkérdezte, mégis mit gondol az egyetem autonómiájának felszámolásáról és a hallgatók egyetemfoglalásáról, Koltai annyit mondott:

ő ebben a konfliktusban nem vett részt egyik oldalon sem, nem akar most véleményt formálni, őt azért kérték fel, hogy átadja a hallgatóknak azt a több évtizedes tapasztalatot, emberséget, amit több mint 70 film elkészítése során szerzett.

photo_camera Koltai Lajos Fotó: JENS-ULRICH KOCH/ddp images via AFP

A filmíró osztályt Fonyódi Tibor regény- és forgatókönyvíró, az Utolsó rapszódia, a Kincsem és a Feltaláló című filmek forgatókönyvírója, valamint Bán János író, a tizenegy kötetes Hunyadi című regényciklus szerzője, az M5 televízió csatornaigazgatója vezeti majd.

A filmvágó osztály vezető tanára Koncz Gabriella Balázs Béla-díjas vágó lesz, akit munkájában Komár István vágó támogat.

A gyártásszervező osztályt Hábermann Jenő producer vezeti majd, akinek a nevéhez többek között A hídember, a Felhő a Gangesz felett, valamint Az ajtó című filmek fűződnek.

A televíziós műsorkészítő osztályt Erhardt Ágoston az MTVA kiemelt szerkesztője fogja vezetni.

A dokumentumfilm rendező művész mesterképzést Barlay Tamás rendező-szerkesztő, az MTVA főmunkatársa irányítja majd.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet a képzés céljait a Szentkirályi utcai épület, valamint Róna utcai filmgyárban kialakított műterem helyett munkáját a jövőben az egykori Duna Televízió volt székházában folytatja.