Koronavírus-számok Magyarországon 04.14.
Elhunytak + 285 Σ 24 265
Kórházban - 454 Σ 10 364
Fertőzöttek + 3 597 Σ 731 675
Tesztek + 35 181 Σ 5 011 794
Oltottak + 67 376 Σ 3 037 023

Légzőgyakorlatokat tanít az Angol Nemzeti Operaház a koronavírusból felépülteknek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Légzőgyakorlatokat tanít az Angol Nemzeti Operaház a Covid-19 hosszútávú hatásaiban szenvedőknek. A program zenei és orvostudományi szaktudást elegyít, hogy támogassa a hosszútávú tünetekkel élőket, közölte csütörtökön a londoni operaház.

Az online oktatás keretében operaénekesek által alkalmazott légzési technikákat ismerhetnek meg az érdeklődők. A program hathetes, 12 fővel végzett kísérleti fázisa sikeresen lezárult, most a nemzeti egészségügyi szolgálattal (NHS) együttműködve országszerte ezer pácienst akarnak bevonni a programba. A résztvevők elmondták, hogy csökkent a szorongásuk és fejlődést tapasztaltak a lélegzetvétel kontrollját és a testtartást tekintve.

„A program a légzés éneklés útján történő képzésén alapul, a zenei kiindulópontot az altatódalok jelentik. A tradicionális altatódalok átlépnek a kulturális határokon, mindenki számára elérhetőek, elsődleges céljuk a megnyugtatás” - hangsúlyozta az intézmény.

Az énekléshez szükség van a test koordinálására, érzelmi kapcsolatra. Ezekben profi énektanárok irányítják a résztvevőket. 

Nagy-Britannia a koronavírus-járványban egyik legsúlyosabban érintett ország Európában, naponta még mindig több tízezernyi új fertőzöttet regisztrálnak. Rajtuk kívül azonban azokkal is foglalkozni kell, akik megbetegedésük után hosszan szenvednek a tünetek miatt, mondta Sarah Elkin, az NHS illetékese.

„A tartós légszomj legyengít és aggodalmat okoz. Reméljük, hogy a program segít az embereknek a tünetek enyhítésében” - tette hozzá. (MTI)