Megpróbálták megmérgezni a tunéziai elnököt

Kaisz Szaíd tunéziai elnöknek címzett üres boríték érkezett a héten az észak-afrikai ország államfői hivatalába, a levelet kibontva az egyik munkatárs megbetegedett és időlegesen megvakult, közölte csütörtökön a hivatal.

A tájékoztatás szerint az államfő jól van, mivel hozzá nem jutott el a küldemény. Az incidenst az államfői hivatal "gyatra mérgezési kísérletnek" minősítette.

A borítékon feladót nem tüntettek fel. A hivatalvezető nyitotta ki, de üres volt. Azonban „amint kinyitotta, rosszul lett, majdnem elájult, szinte teljesen elveszítette látását, és fejfájása alakult ki.” A hivatalvezetőt egy katonai kórházba szállították. Egy másik munkatársnál hasonló tünetek mutatkoztak, de jóval enyhébb formában.

A borítékot iratmegsemmisítőbe tették, a maradványokat pedig a belügyminisztériumba vitték elemzésre. Egyelőre nem tudni pontosan, milyen anyag lehetett a küldeményben.

Az észak-afrikai országban január 16. óta tiltakozások folynak az egyre romló gazdasági helyzet és a koronavírus-járvány okozta válság miatt. Hisám Masísi miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy átalakítja kormányát, lecserél 12 minisztert. Egyben nemzeti párbeszédet szorgalmazott, és gazdasági reformokat ígért a magas munkanélküliség és a közszolgáltatások silány volta miatti tüntetések lecsillapítására. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.