A Johnson & Johnson vakcinája 66 százalékos, a Novavaxé pedig 89 százalékos hatékonyságot mutatott

járvány
2021 január 29., 15:10

Jelentős védelmet nyújt az új típusú koronavírus ellen a Johnson & Johnson egydózisú oltása, az amerikai egészségügyi vállalat szerint a vakcina összességében 66 százalékos védelmet nyújtott a Covid-19 betegség mérsékelt és súlyos formáinak és 85 százalékost a legsúlyosabb tünetek kialakulása ellen az Egyesült Államokban és hét másik országban végzett teszteken.

A tesztelésében közel 44 ezer önkéntes vett részt: az Egyesült Államokban 72 százalékos, Latin-Amerikában 57 százalékos, Dél-Afrikában pedig 57 százalékos védelmet biztosított, ahol az új variáns megjelent. Ugyanakkor még vizsgálják, hogy két dózis beadásával javítható-e a hatékonyság. A vakcina várhatóan a jövő héten kap vészhelyzeti engedélyt az Egyesült Államokban, és atervek szerint 2021-ben egymilliárd adagot szállít le. Várhatóan az Egyesült Államokban, Európában, Dél-Afrikában és Indiában is beindul a gyártás.

Szintén pénteken jelentették be, hogy a Novavax egydózisú vakcinája 89,3 százalékos hatékonyságot mutatott az Egyesült Királyságban elvégzett kísérletek során. Ez az első olyan vakcina, ami már a kutatási fázisban is hatákonynak bizonyult a koronavírus új variánsa ellen. Az Egyesült Királyság ebből az oltóanyagból 60 millió dózist kötött le, amiket északkelet Angliában gyártanak le. (Reuters/BBC)