Jön a tavasz, jövő héten akár 16 fok is lehet

időjárás
2021 január 31., 15:23

Február első napja még egy kis havazással indulhat, de pár nap alatt annyira felmelegszik az idő, hogy néhol simán 15 fok körüli csúcsértékek is várhatók, legalábbis ez derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn a Dunántúl nagy részén és az Északi-középhegységben általában több órára kisüt a nap, délkeleten, keleten inkább felhős idő lesz a jellemző. Kezdetben főként a Tiszántúlon több helyen számítani lehet hószállingózásra, havazásra, a délkeleti határvidéken havas eső, ónos eső is előfordulhat. A leghidegebb órákban általában -7 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, de a havas, kevésbé felhős, szélvédett részeken akár mínusz 12 fokig is lehűlhet a levegő. Napközben 0 és 5 fok közötti értékek várhatók.

Kedden hajnalban helyenként köd képződhet, máshol általában gyengén vagy közepesen felhős ég mellett többórás napsütés várható. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire -6 és 0 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas részeken jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 2 és 8 fok között várható.

Szerdán főleg az ország északi felében valószínű eső, zápor, éjszaka az Északi-középhegységben gyenge ónos eső sem kizárt. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A minimumhőmérséklet -5 és +3, a maximumhőmérséklet általában 7 és 13 fok között alakul.

Csütörtökön a több-kevesebb napsütés mellett főleg az ország északi felében alakulhat ki elszórt jelleggel kisebb eső, zápor. A szél megélénkül, többfelé meg is erősödik. A leghidegebb órákban 0 és 8, napközben 6 és 16 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken elszórtan várható kisebb eső, futó zápor. A minimumok 0 és 5, a maximumértékek jellemzően 6 és 12 fok között alakulnak, de északkeleten hidegebb is lehet.

Szombaton északkeleten havas eső, hó sem kizárt. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és 5, a legmagasabb hőmérséklet többnyire 5 és 12 fok között alakul.

Vasárnap szórványosan várható eső, zápor. Megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A leghidegebb órákban 0 és 7 fok között lesz a hőmérséklet. Napközben 4 és 14 fok között alakulnak a csúcsértékek. (MTI)