Letartóztattak négy diákot Törökországban mert LMBTQ szivárványt fújtak fel egy szent kép mellé

külföld
2021 január 31., 11:57

Letartóztattak négy diákot Törökországban, mert egy LMBTQ szivárványt festettek fel egy szent iszlám kép mellé egy tüntetésen.

A Bogazici Egyetem hallgatói tüntettek Isztambulban a rektor kinevezése ellen, aki szerintük szoros kapcsolatban áll Erdogan pártjával, amikor az egyik mecsetnél szivárványt fújt fel négy diák a Sahmaranról, egy népszerű közel-keleti mitikus lényről készült szent kép mellé.

Az isztambuli kormányzóság szerint a mű „csúnya támadás” volt, amely „kigúnyolta a vallási meggyőződést”, a belügyminisztérium pedig Twitter-posztjában deviánsnak nevezte a diákokat, ami széleskörű felháborodást váltott ki a közösségi médiában.

Ibrahim Kalin, Erdogan főtanácsadója szerint „sem a véleménynyilvánítás szabadsága, sem a tiltakozás joga" nem védheti meg a diákokat, majd hozzátette, hogy tettük büntetést érdemel.

A homoszexualitás Törökország történelme során teljesen elfogadott volt, de az utóbbi időben egyre nőtt az LMBTQ közösségek elítélése, a Pride felvonulást már öt éve tiltják. (BBC)