A Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője majdnem kétszer annyit költött egy Mercedes hobbiterepjáróra, mint a teljes évi bevétele

autó
2021 február 01., 10:13

A parlamenti képviselők frissen közzétett vagyonnyilatkozataiból nemcsak az derült ki, hogy Rogán Antal

újra megházasodott,

de az is, hogy

Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője a 2013-ban vásárolt Ford Galaxyja mellé 2020-ban vett egy Mercedes GLC 220 városi terepjárót is.

photo_camera Fotó: mercedes-benz.hu

A Mercedes GLC 220 mostani listaára a mercedes-benz.hu konfigurátora szerint 17,2 milliónál indul.

Mivel Halász sem az előző, 2019-es vagyonnyilatkozatában, sem pedig a 2020-as bevallásában nem tüntetett fel semmiféle megtakarítást, a fizetése - egyben egyetlen bevételi forrása a bevallás szerint - pedig nem lett volna elég a legolcsóbb ilyen típusú új Mercedesre sem, megkérdeztük tőle, hogy az autó új volt-e, illetve hogy milyen forrásból fedezte az árát.

A képviselő válasza az volt, hogy a Mercedest újonnan vette, a pénz pedig három forrásból származott:

  • megtakarításból
  • családi összefogásból
  • és kölcsönből.

Halász ehhez annyit tett hozzá, hogy a hitel szerepel a bevallásában. Ez így is van. A 2020-as vagyonnyilatkozata szerint Halász 5 millió hitelt vett fel és ezen kívül magánszemélyeknek tartozik még 2 millió forinttal. Ez utóbbi lehet a családi összefogás eredménye.

A képviselő 2020-as bevallásában azonban, mint említettük, nem szerepel semmiféle megtakarítás vagy egyéb jövedelem. A 2019-es vagyonnyilatkozatában pedig tüntetett fel semmilyen pénzbeli megtakarítást és egyéb jövedelmet.

Halász havi képviselői alapdíja a nemzetbiztonsági bizottsági tagság utáni járandósággal kiegészítve tavaly március 1 324 080 forint, ebből – a családi adókedvezmények nélkül – 880 513 forintot vihetett haza (a nettó összeg márciusig 790 eFt volt).

Halász János 2020-ban a publikus adatok alapján képviselőként tehát mintegy 10,4 milliót keresett, egyéb jövedelmet pedig nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. Így ha a legolcsóbb felszereltségű modellt vette is meg, az 7,2 millióval került többe a teljes 2020-as bevételénél. Nagyjából annyival, amennyit hitel és privát kölcsön formájában a bevallásában feltüntetett.

Halásznak így akkor sem maradhatott sok pénze az életfenntartásra és a 3 közül a vele élő egyetlen gyereke eltartására, ha igénybe vette a családi adókedvezményt és az új autó vásárlásakor sikerült 1-2 milliót lealkudnia.