A Fidesz-szavazók kétharmada nem ért egyet az oltáshoz szükséges regisztrációval

járvány
2021 február 01., 07:37

A Fidesz-KDNP szavazóinak kétharmada nem ért egyet az oltáshoz szükséges regisztrációval a Publicus Intézet felmérése szerint.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatást januárban, ami szerint az oltáshoz szükséges regisztráció támogatói főleg a kormánypárti választók közül kerülnek ki, de ők a Fidesz-KDNP táborában is kisebbségben vannak (45 százalék). Az egyesült ellenzék szavazóinak 82 százaléka a háziorvosok bevonásával regisztrálnál a beoltottakat. A Jobbik támogatóinak viszont 39 százaléka tartja jónak az előzetes regisztrációt.

A felmérésben résztvevők 43 százalék szerint a regisztráció célja, hogy a kormány az állampolgárokról gyűjtsön adatokat, míg 50 százalék szerint a regisztrációnak nincs ilyen célja. A fideszesek 79 százaléka szerint nem adatgyűjtésről van szó, míg az ellenzékiek 69 százaléka gyanakszik a regisztrációra.

Az ingyenes oltást a megkérdezettek 62 százaléka választaná, de 37 százalékuk fizetne is érte, főleg akkor, ha úgy látnák, hogy másképp nem juthatnak vakcinához vagy, hogy hamarabb sorra kerüljenek.

A járványügyi korlátozások feloldását a magyarok többsége, 41 százalékuk nyárra gondolja, 22 százalékuk tavaszra, 15 százalékuk őszre, 11 százalékuk pedig csak jövő télre.