A republikánusok szenátusi vezetője rákos betegséghez hasonlította a QAnon-hívők őrültségeit

külföld
2021 február 02., 05:01

„Aki azt mondja, talán nem is csapódott repülőgép a Pentagon épületébe szeptember 11-én, hogy a szörnyű iskolai lövöldözések megrendezettek, vagy hogy a Clinton család áll Kennedy fiának repülőbalesete mögött, az nem a valóságban él” - mondta Mitch McConnell, az amerikai republikánusok szenátusi vezetője a The Hill beszámolója szerint.

photo_camera Mitch McConnell Fotó: JIM WATSON/AFP

Ha nem is nevezte meg, ezzel Marjore Taylor Greene-re, a kongresszus első QAnon-hívő tagjára utalt. A novemberben megválasztott georgiai képviselő többek közt azzal kampányolt, hogy Soros György a nácikkal működött együtt, Obama muzulmán, Hillary Clinton pedig sorozatgyilkos. A QAnon tanainak egyik alapvetése, hogy egy sátánimádó pedofil csoport mozgatja a szálakat Amerikában.

McConnell azt mondta, az ilyen „őrült hazugságok és összeesküvés-elméletek” rákos betegséget jelentenek a republikánus párt számára. Greene a Twitteren reagált, és azokat hasonlította rákos daganathoz, akik legfeljebb arra képesek, hogy elegánsan veszítsenek.

Marjorie Taylor Greene
photo_camera Marjorie Taylor Greene Fotó: DUSTIN CHAMBERS/AFP

Megválasztása után több demokrata képviselő jelezte, ki fogják tiltani Greene-t a képviselőház oktatási- és munkaügyi, illetve költségvetési bizottságának üléseiről, ha azt nem teszi meg Kevin McCarthy, a republikánusok vezetője.

McConnell nyilatkozata is jelzi, hogyan próbálnak utat találni a republikánusok a trumpista és Trump-ellenes frakciók közt. Greene már világossá tette, hogy élvezi a volt elnök bizalmát.