Bajba jutott gazdák helyett az agrárkamara megyei elnökétől vásárolt krumplit és almát a külügy karácsonyi ajándéknak

politika
2021 február 02., 09:37

Egyetlen embertől, Rácz Imrétől vett krumplit és almát 2020 decemberében a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy aztán azt karácsonyi ajándékként adják dolgozóiknak – derül ki az Átlátszó által kikért adatokból.

A Népszavához decemberben eljuttatott levél szerint a minisztérium azt írta, „a nehéz járványügyi időszakban minden ember számára komoly kihívásokat jelent a mindennapok megszervezése, a minisztérium szeretne a kollégáknak a karácsonyi ünnepek alkalmából egy praktikus ajándékcsomaggal kedveskedni”. Akkor annyit lehetett tudni, hogy a szeretetcsomag hazai termelőktől származó jó minőségű 1 doboz szabolcsi almaválogatást (7kg) és 10 kg burgonyát tartalmaz.

Pár nappal később Menczer Tamás, a külügyminisztérium államtitkára egy Facebook-videóban azt mondta, „a minisztérium bajba jutott szabolcsi gazdáktól vásárolt terményeket, olyanoktól, akik a jelenlegi nehéz helyzetben az árut nem tudják eladni. Ezeket a vásárolt terményeket kapják meg a külügyminisztérium munkatársai”.

Az Átlátszó a cikkek megjelenése után közadatigénylést nyújtott be a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, és azt kérdezték, hogy 2020-ban milyen mennyiségben, mely termelőktől, milyen szerződés alapján vásároltak zöldséget és gyümölcsöt a KKM dolgozóinak jutalmazására. A minisztérium a szerződés bemutatása helyett végül egy háromsoros választ küldött, amiből kiderül, hogy

“2020. évben a Külgazdasági és Külügyminisztérium 1.000 zsák 10 kg-os burgonyát és 1.000 tálca (7 kg/tálca) vegyes alma válogatást vásárolt Rácz Imrétől, összesen bruttó 2.499.995,- Ft értékben.”

Vagyis a bajba jutott szabolcsi gazdák = Rácz Imre, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Az Átlátszó megkereste Rácz Imrét is, aki annyit válaszolt, hogy szerinte a külügyminisztérium már megadta a válaszokat, azokhoz „nem kíván hozzáfűzni semmit”.