Egyre több a gyerek az emberkereskedelem áldozatai között

Az elmúlt 15 évben csaknem háromszorosára nőtt a gyerekek aránya az emberkereskedelem áldozatai között - közölte kedden az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala (UNODC).

A 2018-ban az emberkereskedelem áldozataként világszerte azonosított körülbelül 49 ezer ember harmada gyerek volt - tájékoztatott jelentésében a bécsi székhelyű ENSZ-hivatal. Az UNODC ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: mivel bejelentett esetekről van szó, nagyon valószínű, hogy a tényleges szám ennél sokkal nagyobb.

A beszámoló szerint a lányokkal leginkább szexuális kizsákmányolás, a fiúkkal inkább kényszermunka miatt kereskednek, utóbbiak aránya az ötszörösére nőtt az áldozatok között az elmúlt 15 évben.

Nyugat-afrikai, dél-ázsiai, közép-amerikai és karibi országokban az emberkereskedelem áldozatául esett több gyerekről számoltak be más régiókhoz képest.

Angela Me, az UNODC kutatási vezetője egy sajtótájékoztatón elmondta: egyes kultúrákban elfogadott, hogy a a gyerekeket rokonokhoz vagy barátokhoz küldik, akikről azonban később kiderülhet, hogy emberkereskedők, vagy kihasználhatják a gyerekeket. A szegény háztartásokban élő gyerekek még inkább ki vannak szolgáltatva a kizsákmányolás veszélyének, a helyzeten pedig ronthat a koronavírus-világjárvány is - figyelmeztetett az UNODC.

"Világszerte nők, gyerekek és férfiak milliói vannak jelenleg munka, oktatás, illetve szociális támogatás nélkül a továbbra is zajló Covid-19-válság közepette, ami még inkább kiteszi őket az emberkereskedelem kockázatának" - mondta Gháda Váli, az UNODC ügyvezető igazgatója. Váli felszólította a kormányokat: tegyenek lépéseket annak megakadályozására, hogy a bűnözők kihasználhassák a helyzetet. (MTI/dpa)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.