Húszezer embernek elég orosz vakcina érkezett

járvány
2021 február 02., 10:47

Az egészségügyi dolgozók több mint 90 százaléka kapott eddig oltást, közölte az operatív törzs. Ők teszik ki a beoltottak (243 ezer ember) nagyjából kétharmadát, a maradék egyharmadát pedig idősotthonok és más bentlakásos intézmények lakói és dolgozói.

link Forrás

Kedden megérkezett az országba húszezer ember beoltására elég orosz vakcina, amiből összesen egymillió adagot vásárolt a kormány. Egyelőre nincs információ arról, hogy ezeket mikor kezdik használni. Korábban érkezett már háromezer adag, amiről Müller Cecília múlt héten azt mondta, ennek a hétnek a végére fogják lezárni a laboratóriumi vizsgálatait.

Az orosz vakcina nincs benne a közös uniós csomagban, ezért tudott belőle külön vásárolni a kormány. Az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adta meg rá, annak ellenére, hogy az általuk felkért külsős szakértők nem javasolták, mert fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban. Ezek szerintük tisztázásra szorultak volna.

A héten 5400 háziorvosi praxisba juttatnak el hat-hat fő oltására elegendő Pfizer-vakcinát. A legidősebb korcsoport tagjai kapják meg, a háziorvosnak kell kiválasztania őket, figyelembe véve a jelentkezési sorrendet és azt is, hogy szállíthatók legyenek. Őket kórházi oltópontokon fogják beoltani csütörtöktől vasárnapig. Az időpontot a háziorvosnak kell leegyeztetnie az oltási munkacsoporttal és a pácienssel. Ha minden jól megy, a héten 30 ezer embert oltanak be így.

A vasárnap érkezett, 10 ezer embernek elég Moderna-vakcinát 1080 praxis közt osztják szét, őket már a háziorvosi rendelőkben fogják oltani. Itt alapvetően szintén tartani kell a regisztráció sorrendjét, de az orvos az egészségügyi állapot alapján módosíthat rajta.