Meghalt Sir Tom Moore, aki 99 évesen a kertjében sétálva gyűjtött rengeteg pénzt a brit orvosoknak és ápolóknak

külföld
2021 február 02., 16:00

Meghalt Sir Tom Moore, a brit második világháborús veterán, aki azzal vált világhírűvé, hogy 2020 tavaszán, a járvány miatt elrendelt lezárások idején a kertjében sétált fel-alá egy jótékonysági akció keretében, mely során közel 39 millió fontot gyűjtött össze a brit állami egészségügyi rendszernek.

photo_camera Fotó: EMMA SOHL/AFP

A 100 éves Moore halálhírét lánya, Hannah és Lucy erősítette meg kedden, írja a Guardian. Mint a két lánya írta, Moore utolsó óráiban vele voltak családtagjai is, volt aki személyesen, volt pedig, aki az internet segítségével.

Moore vasárnap került kórházba tüdőgyulladással, amivel már hetek óta otthon ápolták. A múlt héten derült ki, hogy koronavírusos. A család közleménye szerint a férfi nem kapott oltást a tüdőgyulladására szedett gyógyszerek miatt.

Az idős férfi tavaly tavasszal valóságos nemzeti hős lett, jótékonysági akciójáért Erzsébet királynő is lovaggá ütötte. A hírek szerint a királynő kedden gyászüzenetet küldött Moore családjának, és közleményben búcsúzott Boris Johnson is, igazi hősnek nevezve a férfit.

Moore 99 évesen eredetileg ezer fontot akart összeszedni, hogy azzal támogassa a kórházakat. Az volt a terve, hogy századik születésnapja előtt száz kört fog tenni a kertjében. Mire eljött a születésnapja a hónap végén, a gyűjtés már 32,7 millió fonton állt, és mások még később is sok pénzt utaltak a gyűjtésre.