Azzal fenyegetőzött, hogy felrobbant három épületet, ha nem küldenek neki egy meztelen nőt és 30 ezer forintot

bűnügy
2021 február 03., 13:55

Gyorsított eljárásban ítélte el szerdán az Érdi Járásbíróság azt a zaklató férfit, aki idén január 31-én álnéven, de a saját mobiljáról hívta fel a 112-es segélyhívót azzal, hogy bombát helyezett el egy bevásárlóközpont, egy hajléktalanszálló és a Vöröskereszt egy intézményének területén. Azzal fenyegetőzött, hogy ha egy általa megnevezett nő (aki állítása szerint tönkretette az életét) nem jelenik meg meztelenül, 30 ezer forinttal egy megjelölt helyen, akkor felrobbantja a robbanóeszközöket.

A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a megjelölt helyszínekre, amelyek kiürítéséről gondoskodtak – az intézkedés 180 személyt érintett. Bombát a hatóság emberei egyik helyszínen sem találtak, a fenyegetőző férfit pedig még aznap intézkedés alá vonták.

A tárgyaláson a vádlott elismerte a cselekmény elkövetését, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ezt a bíróság elfogadta, és a férfit három rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettében mondta ki bűnösnek és a vele szemben korábban zaklatás vétsége miatt hozott büntetővégzésének próbára bocsátó rendelkezését hatályon kívül helyezte. A bíróság a vádlottat – halmazati büntetésül – 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette, továbbá elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

Az indokolásban a bíróság kiemelte, hogy a köznyugalom súlyos megzavarása amiatt valósult meg, mert a bombariadó három helyszínt érintett, amelyek kiürítéséről a hatóságnak kellett gondoskodnia. Az intézkedésben 32 rendőr vett részt 14 szolgálati gépkocsival, több Pest megyei település rendőrkapitányságáról, valamint a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság többek között a beismerést, a megbánást, a vádlott rossz életkörülményeit. Súlyosító körülmény volt a többszörös halmazat, a próbára bocsátás hatálya alatti elkövetés, ahol ugyanaz a nő szerepelt sértettként hasonló fenyegetésekkel, valamint a nagy erők mozgósítását. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és a védő is tudomásul vette, így az jogerős. (Bíróság.hu)