Erdogan: Már nem lesznek a 2013-as, Gezi parki tüntetésekhez hasonlók

2021 február 3., szerda 18:56

A török elnök Ankarában a kiújult isztambuli diáktüntetésekről azt mondta: Törökországban már nem lesznek a 2013-as Gezi parki tüntetésekhez hasonló megmozdulások. Recep Tayyip Erdogan a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) több, párhuzamosan megrendezett tartományi kongresszusához intézett televíziós beszédében mondta ezt.

Erdogan azt állította, a demonstrálók terrorszervezetek tagjai, akiket nem fogad el az ország „nemzeti és lelki értékekkel rendelkező fiataljaiként”.

„Tanulók, diákok vagytok ti, vagy a rektori iroda elfoglalására törekvő terroristák?”

– kérdezte Erdogan, azt állítva, hogy soha nem fogják hagyni, hogy Törökország terroristák uralma alá kerüljön, és még egyszer „átéljen” olyat, mint az isztambuli Gezi parki tüntetések.

A Gezi parki tüntetések 2013 májusában kezdődtek a terület átépítése elleni tiltakozással, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése országos kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget. A tüntetéseket elfojtották, és a résztvevők ellen bírósági eljárásokat indítottak.

Erdogan most azt mondta: mindenhol ugyanúgy fognak fellépni fel a terroristákkal szemben, ahogy azt a török biztonsági erők a kurd felkelőkkel teszik a délkelet-törökországi hegyvidéken.

Devlet Bahceli, az AKP-val szövetséges parlamenti tömörülés, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke a Twitteren azt írta, a tüntetések résztvevői „mérges kígyók, amiknek el kell taposni a fejét”, mögöttük pedig „sötét körök, ügynökök és zsarnokok” állnak.

A Bogazici (Boszporusz) Egyetem diákjai hetek óta tiltakoznak Isztambulban, miután a török elnök január elején a konzervatív, iszlamista kormánypárttal kapcsolatban álló Melih Bulut nevezte ki rektornak a felsőoktatási intézmény élére. A demonstrálók Bulu lemondását követelik, és azt, hogy az egyetem maga választhassa meg a vezetőjét.

Az indulatok azután újultak ki, hogy a hatóságok a hétvégén letartóztattak két diákot, aki az iszlám legszentebb helyét LMBT-zászlókkal körbefogó posztert helyezett ki az egyetemen.

Hétfőn és kedden Isztambulban és Ankarában is tüntetők követelték a diákok szabadon bocsátását. A rendőrök könnygázt és gumilövedéket is bevetettek ellenük. A hatóságok több mint 300 embert vettek őrizetbe az összecsapások során, bár túlnyomó többségüket később szabadon engedték.

Erdogan most megismételte: „nincs olyan, hogy LMBT, ez az ország nemzeti és lelki értékekkel tart a jövőbe”.

Fotó: Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via AFP

Melih Buru a Habertürk hírportálnak adott interjúban jelezte: nem tervez lemondani, a feszültség pedig csökkenni fog, majd fél éven belül teljesen véget ér a válság.

A török elnök januárban azt mondta: a rektor a törvényeknek megfelelően lett kinevezve, a Bogazici Egyetemen szerzett doktori fokozatot, és már két másik felsőoktatási intézmény rektora is volt.

Melih Bulu közgazdász professzor, aki 2015-ben az AKP képviselőjeként akart indulni a parlamenti választásokon. Az 1980-as török katonai puccs óta Bulu az első rektor, akit nem a Bogazici Egyetem választott saját berkeiből az intézmény élére. Korábban a török felsőoktatási intézmények maguk választották meg a rektoraikat, de 2016 óta Erdogan magához vonta a kinevezés jogát.

A főleg angol nyelven oktató Bogazici Egyetemet 1863-ban alapították akkor még Robert College néven. Ez volt az első amerikai egyetem az USA területén kívül. 1971-ben nevezték át a Boszporusz után (Bogazici), aminek az európai partján fekszik. (MTI)