Hatástalan az új variánsokkal szemben az egyik legnépszerűbb koronavírus-terápia

koronavírus
2021 február 03., 06:38

Több új variánssal szemben sem hatékonyak azok a monoklonálisantitest-alapú készítmények, amiket eddig nagy sikerrel használtak a koronavírusos betegek gyógyításában.

Ilyen gyógyszert kapott Donald Trump is ősszel, mikor elkapta a fertőzést.

Az antitestkezelés az egyik legígéretesebb gyógymódnak tűnt a koronavírus gyógyítására. Kifejezetten biztonságos eljárásnak számít, és a betegség korai fázisában nagy sikerrel akadályozza meg annak súlyosbodását.

Viszont karácsony környékén, az új variánsok megjelenésével jött a probléma - kiderült, hogy ezek ellen nem hat a kezelés. Ezeknél ugyanis megváltozik a vírus tüskefehérjéje, és ledobja magáról az antitesteket.

"Szóval lényegében a legtöbb élvonalbeli antitestes kezelés, amik a koronavírus élvonalbeli kezelési módjai jelenleg, most elestek a dél-afrikai és brazil variánsokkal szemben"

- mondta Nick Cammack, a brit Wellcome munkatársa.

A GlaxoSmithKline antitestes kezelése működik ezek ellen a variánsok ellen is, de a brit változattal szemben hatástalan. Cammack szerint a vírus folyamatos mutálódása mellett egyetlen jelenlegi gyógyszer sem lesz túl sokáig hatékony.

A kutatóknak most az a feladata, hogy megtalálják a vírusnak azokat a régióit, amik nem mutálódnak, és támadhatóak az antitestekkel. (Guardian)