Jeff Bezos kiszáll, idén távozik a vezérigazgatói székből

február 3., szerda 4:31

A csúcson száll ki a a cégvezetésből Jeff Bezos, az Amazon alapítója: a cég váratlanul bejelentette, hogy a vezérigazgató még az idén távozik a posztjáról. Az utóda Andy Jassy, a vállalat felhőszolgáltatási igazgatója lesz. Bezos az igazgatóság elnöke marad a lemondása után is. Az Amazon 2020 utolsó 3 hónapjában 100 milliárd dolláros forgalmat ért el, ami rekord a cég történetében.

Bár Bezos az utóbbi években fokozatosan visszavonult a cég napi ügyeinek az irányításától, hogy a szenvedélyeinek, vagyis az űrkutatási projektjeinek és a Washington Postnak éljen, de a lemondása így is meglepetést okozott.

Az 57 éves Bezos 1994-ben internetes könyváruházként alapította meg a vállalkozást, ami mára a felhőszolgáltatások, az élemiszer-házhozszállítás és mozgóképes tartalomszolgáltatás területén számít igazi óriáscégnek, 1,1 millió alkalmazottal. Maga Bezos 185 milliárd dolláros magánvagyonával a Föld egyik leggazdagabb embere lett.

Jassy jó ideje kiszemelt utódnak számít. Az általa eddig vezetett Amazon Web Services a cégcsoport legdinamikusabban növekedő és legnyereségesebb tagja. Tavaly ők hozták a csoport összforgalmának egytizedét és az össznyereség több, mint felét.

(via Guardian)