Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Szlovákiában szigorú tesztelés mellett nyitnak újra az iskolák és az óvodák

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Február 8-tól, azaz hétfőtől Szlovákiában kinyitnak az óvodák, az alapiskolák alsó tagozatai, valamint a közép- és szakközépiskolák végzős évfolyamai. Az óvodások  vagy alsó tagozatos iskolások csak akkor térhetnek vissza az iskolába, ha a szüleik negatív teszttel rendelkeznek. és ezek a tesztek nem lehetnek hét napnál régebbiek. A középiskolák utolsó évfolyamaiban a diákoknak kell negatív tesztet felmutatniuk.

A regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) bezárathatja azt az iskolát, ahol romlik járványügyi helyzet. Bevezetik az iskolai jelzőrendszert.

Henrieta Hudečková, az egészségügyi minisztérium járványügyi szakértője kijelentette, hogy be kell tartani azokat az alapvető szabályokat, amelyek védik az iskolát és a családokat. Ezek betartásával és a teszteléssel meg akarják előzni, hogy a nyitás láncfertőzést indítson el.

A szlovák kormány döntött arról is, hogy a veszélyesebb mutációra való tekintettel az eddigi 10 napos karantént 14 napra hosszabbítják meg. A külföldről hazaérkező tünetmentes emberekre is vonatkozik, miközben a karantén nyolcadik napján vetnék alá a tesztnek, amellyel megállapítják, melyik variánssal fertőződtek meg, tesztet a biztosító téríti. Mindenki más esetén maradna a fertőzött személlyel való kontaktustól számított 5. nap.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter bejelentette, hogy elrendelik az otthoni munkavégzést mindenki számára, akinél ez lehetséges, és ezt ellenőrizni is fogják, de a munkavállalók is jelenthetik, hogy ha ezt a munkáltatójuk nem teszi lehetővé.

Szlovákiában a koronavírus tavaszi megjelenése óta PCR-teszttel mintegy 254 ezer embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, a gyógyultnak nyilvánítottak száma mintegy 226 ezer, és eddig már több mint 1 millió 780 ezer PCR-tesztet végeztek el. A betegségből újonnan kigyógyultak száma már néhány napja meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttekét. Hivatalos források 4889 halálesetet tulajdonítanak a kórnak, ez a szám kedden 105-tel emelkedett.  (Bumm.sk/Parameter.sk/Új Szó/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.