10 órás éjszakai műszakokba kényszeríti dolgozóit az Amazon

Az Amazon chicagói raktárának dolgozóit kemény választás elé állította a cég: vagy 10 és fél órás műszakokban dolgoznak hajlani fél kettőtől délig, vagy elveszítik a munkájukat. A Motherboard beszámolója szerint a világ most éppen második leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos tulajdonában lévő cég január végén közölte a DCH1 raktár dolgozóival a döntést, hogy bezárja raktárat, egy újat nyit a városban, amiben viszont már nem lesznek éjszakai és reggeli műszakok, csak a több mint 10 órás "megaműszak". 

A raktár dolgozói szerint a bejelentés azt jelenti, hogy sok dolgozónak a családja és a megélhetése között kell választania a járvány közepén. Sok dolgozó, különösen azok, akik gyereket nevelnek, vagy akiknek idős rokonaikról kell gondolkodnia a járvány alatt, egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy reggel ne legyen otthon. A DCH1-ben eddig különböző, 8, 5 és 4 órás műszakok voltak, így nagyjából mindenkinek volt egy olyan beosztás, ami összeegyeztethető volt a magánéletével.

"El tudod képzelni, milyen hajnali 1-től délig dolgozni heti négy napon át? Mikor van így időnk aludni és élni az életünket? Hogy tudunk átállni így a hétvégéken? Az Amazon ezzel példát mutat a többi cégnek, hogy hogy lehet embertelen időbeosztásokkal még jobban kizsákmányolni a dolgozókat" - írja a Twitteren a raktár dolgozóit képviselő DCH1 Amazonians United. 

Nem a chicagói az egyetlen Amazon raktár, ami a 10 órás megaműszakokra áll át, a Motherboard szerint az Amazon azt tervezi, hogy hamarosan minden raktárában bevezeti ezt a rendszert. A cég közlése szerint azért van erre szükség, hogy összehangolják a raktárak és logisztikai központok működését és hogy még hatékonyabban ki tudják szolgálni a felhasználókat, mert így minden nap délig le tudják adni a rendeléseiket. A portálnak nyilatkozó munkaügyi szakértők szerint viszont ez egy tipikus taktika arra, hogy a cégek csökkentsék a munkaerő költségeit, így ugyanis kevesebb alkalmazottal is be lehet tölteni a műszakokat. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.