A franciák, németek és amerikaiak negyede nem akarja beoltatni magát

járvány
2021 február 04., 16:35

A németek 23, a franciák és az amerikaiak 25 százaléka biztosan vagy valószínűleg nem oltatja be magát - erre az eredményre jutott a Kantar Public nevű cég nemzetközi közvélemény-kutatása. Más európai országokban kevesebben szkeptikusak a vakcinákkal kapcsolatban, de nagyon kevesen vannak, akik bíznak a kormányokban, hogy megfelelően informálják a polgáraikat az oltásokról.

A Kantar öt európai országban, az Egyesült Államokban és Indiában készített felmérést. Az európai országok közül Olaszországban volt a legalacsonyabb azoknak az aránya, akik nem biztos, hogy oltatnának, mindössze a megkérdezettek 12 százaléka hezitál. Az arány Nagy-Britanniában 15, Hollandiában 17 százalék.

A kormányuk oltási programjával a britek a legelégedettebbek, a válaszadók 60 százaléka válaszolta ezt, szemben a franciák 30 százalékával. Az elégedettség viszont a kutatás eredményei szerint nem biztos, hogy összefüggésben van a kormányok teljesítményével. Míg például a brit kormány tényleg elég sikeres az oltásokkal - ott már a lakosság 11 százaléka megkapta legalább az első oltását - Hollandiában majdnem ugyanannyian elégedettek a kormányuk oltási programjával (58 százalék), miközben a holland lakosság mindössze 1,8 százalékát sikerült már beoltani.

A felmérésből az is kiderül, hogy az amerikaiak mindössze 11 és a franciák 13 százaléka bízik abban, hogy a kormányuk hiteles információkkal látja el őket a vakcinákról. Ugyanez az arány Nagy-Britanniában és Hollandiában 30 százalék.

A Kantar nemzetközi felmérésekért felelős vezetője, Emmanuel Rivière a felmérésből azt a következtetést vonta le, hogy a kormányoknak sokkal több erőfeszítést kellene tenniük, hogy kommunikációs kampányokkal meggyőzzék a lakosságot az oltás fontosságáról. (Guardian)