A mexikói rendőrség is benne lehetett az amerikai határmenti mészárlásban, amiben 19 embert öltek meg

bűnügy
2021 február 04., 15:25

Letartóztattak egy tucat mexikói rendőrt, köztük az elit erő tagjait is, amiért közük lehetett a januárban történt határmenti mészárláshoz, amiben 19 ember meghalt.

Irving Barrios, Tamaulipas állam legfőbb ügyésze február 2-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy legalább 12 állami rendőrt letartóztattak, akik közül néhányan az Egyesült Államok által képzett és ellenőrzött különleges elitcsoportba (GOPES) tartoznak.

A mexikói hatóságok január 12-én találtak rá két kiégett járműre az Egyesült Államok és Mexikó határának közelében. Az autókban összesen 19 áldozat volt, akiket lelőttek, mielőtt a maradványaikat a járművekkel együtt felgyújtották. Eddig összesen négy áldozatot sikerült azonosítani, közülük kettő mexikói, kettő pedig guatemalai állampolgár, akik az Egyesült Államokba készültek.

Barrios főügyész nem mondta el, hogy mi lehetett a mészárlások indítéka, és azt sem, hogy az őrizetbe vett rendőröknek mekkora lehetett a szerepe a bűncselekményben, hogy csak közvetíttek-e vagy maguk is öltek. A rendőrök ellen emberölés, hatósági visszaélés és a hivatalos jelentések meghamisítása miatt büntetőeljárás indult. (Insider)