Dél-Koreában elfogatóparancsot adtak ki a volt ipari miniszter ellen

külföld
2021 február 04., 13:14

A dél-koreai ügyészség elfogatóparancsot adott ki Paik Un Gju volt ipari és energiaügyi miniszter ellen csütörtökön egy nukleáris reaktor vitatott bezárása miatti eljárás keretében.

Az egykori tárcavezető ellen hatalommal való visszaélés és gazdasági tevékenység akadályozása miatt emeltek vádat.

Paikot azzal gyanúsítják, hogy visszaélt hatalmával, és a valódinál jóval sötétebb képet festett Dél-Korea második legrégebbi nukleáris reaktora, a Volszong-1 működőképességéről és fenntarthatóságáról.A szöuli kormány 2019 decemberében úgy döntött, hogy bezárja az atomreaktort. 2020 októberében egy állami vizsgálat során kiderült: a Volszong-1 gazdasági életképessége a leírtnál sokkal jobb volt.

photo_camera A Volszong-1. Fotó: Seung-il Ryu/NurPhoto via AFP

A volt minisztert azzal is gyanúsítják, hogy köze volt a bezáráshoz kapcsolódó dokumentumok eltüntetéséhez. Az 530 dokumentum és fájl megsemmisítésével három minisztériumi tisztségviselőt vádolnak.

Médiaértesülések szerint az eltüntetett dokumentumok között volt egy észak-koreai nukleárisenergia-projekt is. A hírt követően olyan találgatások láttak napvilágot, amelyek szerint a szöuli kormány titokban atomreaktort akart építtetni Észak-Koreában, és ezt 2018 áprilisi találkozójukkor Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek is felvetette. A szöuli kormány tagadta a híreszteléseket.

A Volszong-1 bezárásának körülményei élénk belpolitikai vita tárgyát képezik azóta, hogy Mun Dzse In dél-koreai elnök 2017-ben úgy döntött, a tervezettnél korábban bezáratja az erőművet. (MTI)