Diplomáciai botrányt okozott a vuhanozós, denevéres póló Kanada és Kína között

divat
2021 február 04., 04:43

Kínában gyártották, és Kanada pekingi nagykövetségének címére rendeltek néhány olyan pólót, melyen a hip hop együttes, a Wu-Tang Clan által használt W betű olvasható, de a zenekar nevének a helyére a Wuhan felirat került.

Az eset még tavaly nyáron történt, de most lett csak belőle botrány, de akkora, hogy már Kanada külügyminisztere kényszerült magyarázkodásra. Azt mondja, nem akartak senkit megbántani, az egész ügy csupán egy félreértés.

A kínai kritikusok szerint a „W” valójában egy denevért formáz, és a póló azt sugallja, hogy kapcsolat van az állat és a vírus vuhani kitörése között, arra a sztereotípiára alapozva, hogy a kínaiak szeretik az egzotikus ízeket. A covidot okozó koronavírusról tudósok azt sejtik, a denevéreken keresztül jutott át az állatokra. A járvány Vuhanban kezdődött.

A kínai külügyminiszter szóvivője szerdán azt mondta, hogy Kanada magyarázata nem túl meggyőző. Szerinte az ország vezetésének komolyabban kéne vennie ezt az ügyet, és minél hamarabb egyértelmű magyarázatot kell adnia a kínaiaknak.

link Forrás

A kanadai külügyminiszter szóvivője, Christelle Chartrand szerdán közleményt adott ki, melyben azt írják, a pólón látható logót a nagykövetség egyik dolgozója tervezte, és nem volt szándéka, hogy logó denevérnek látsszon. A pólókat azoknak a dolgozóknak készíttették, akik a kanadaiak hazatelepítését szervezték Vuhanban 2020 elején.

Chartrand azt írta, ez az alkalmazott személyes kezdeményezése volt, semmi köze hozzá a kanadai vezetésnek. „Sajnáljuk a félreértést”.

Kína és Kanada között meglehetősen feszültté vált a viszony azóta, hogy Vancouverben (amerikai kérésre) letartóztatták a kínai techóriás, a Huawei pénzügyi igazgatóját, a cégalapító lányát, Meng Wanzhou-t, a gyanú szerint azért, mert a kereskedelmi tiltások ellenére is szállít termékeket Iránnak.

(Guardian)