Gyerekkatonaként elkövetett gyilkosság, nemi erőszak és kínzás miatt elítéltek egy ugandai férfit

bűnügy
2021 február 04., 13:46

Háborús és emberiség elleni bűncselekmények miatt elítélt a Nemzetközi Büntetőbíróság egy azóta már felnőtt gyerekkatonát Ugandában.

Dominic Ongwen, az Úr Ellenállási Hadseregének (LRA) egykori vezetőjét 61 vádpontban találták bűnösnek, amik között van gyilkosság, nemi erőszak, szexrabszolgaság, emberrablás és kínzás is. Ő az első olyan gyerekként besorozott katona, aki a Nemzetközi Büntetőbíróság elé állt.

Ongwen az egyik legtöbb áldozatot követő akciót már felnőtt fejjel 2009-ben vezette, amikor az LRA egy négynapos razzia során 350 civilt ölt meg, és további 250 embert - köztük legalább 80 gyermeket - elraboltak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A tárgyaláson több áldozat is megszólalt, köztük olyanok, akiknek a családját mészárolta le az LRA, illetve olyanok is, akiket fiatal lányként erőszakolt meg Ongwen.

A most 41 éves Ongwen azzal védekezett, hogy 10 éves korában elrabolta az LRA, és kényszerítették arra, hogy ezeket a bűncselekményeket elkövesse. Az ügyvédje is azzal védekezett, hogy Ongwent mélyen traumatizálták a csoportban töltött évek.

A bíróság elmondása szerint azonban rengeteg szemtanúval beszéltek, akik arról számoltak be, hogy Ongwen élvezettel követte el bűneit. A szemtanúk rendkívüli képességgel bíró harcosként és parancsnokként festették le, aki gondosan megtervezte a támadásokat, felmérte a kockázatot, és más parancsnokok is többször dicsérték. A bíró szerint ahelyett, hogy Ongwen megpróbálta volna elhagyni az LRA-t, inkább szépen lépegetett a ranglétrán felfele.

Erre alapozva a bíró szerint lehetetlen, hogy Ongwen kényszerítés hatására követte volna el a tetteit, nincs semmi ok arra, hogy kizárják a férfi büntetőjogi felelősségét. Még nincs végső ítélet, de valószínűleg több évtizednyi börtönbüntetés vár rá. (Guardian)