Az Európai Bizottság elnöke szerint azokért az oltóanyagokért, amiket a tagállamok maguk engedélyeznek, maguk is felelnek

járvány
2021 február 05., 09:07

Az Európai Bizottság elnöke, a német Ursula von der Leyen szerint minden EU-tagállamnak jogában áll vészhelyzeti engedélyt adni koronavírus elleni védőoltásra. Ám figyelmeztetése szerint ez eseteben a vakcinákért nem a gyártó, hanem a használatát engedélyező kormány tartozik felelősséggel.

Von der Leyen a Süddeutsche Zeitungnak adott nyilatkozatában elismerte, hogy a vakcinabeszerzés ügyében egy sor kérdésben máshogy kellett volna eljárni. De arra is emlékeztetett, hogy a vakcinabeszerzés menetét a tagállami kormányokkal együtt alakították ki, a gyártókkal folytatott tárgyalásokra minden tagország delegált képviselőt. A beszerzéseket felügyelő, tavaly nyáron létrehozott irányító bizottság pedig egyetlen döntést sem hozott a 27 tagállam teljes egyetértése nélkül.

A kérdésre, hogy mit kellett volna máshogy csinálni, von der Leyen arról beszélt, hogy tavaly nyáron az EU túlzottan is a vakcinafejlesztésre koncentrált. Visszatekintve már úgy véli, hogy a tömeggyártás kihívásaival is sokkal többett kellett volna foglalkozni. "Új szállítási láncok kialakítása, a termelés elindítása: ezt kellett volna korábban megtennünk" - mondta.

Azt azonban nem tartja hibának, hogy az EU illetékes hatósága nem rövíditette le az engedélyezést megelőző vizsgálatokat, hiszen az oltással "biológiailag aktív anyagot juttatnak az ember szervezetébe, ami hatalmas felelősség". Az izraeli példára válaszolva elismerte, hogy az ottani vakcináció üteme lenyűgöző, de elmondta azt is, hogy ezt Izrael azzal érhette el, hogy korlátlan hozzáférést adott a gyógyszergyáraknak állampolgárai személyes egészségügyi adataihoz. "Ilyesmit soha nem tennénk az EU-ban" - mondta. (Via MTI)