Hatalmas energiaszigetet épít a nyílt tengerre Dánia

klímaváltozás
2021 február 05., 04:13

A dán kormány többségi tulajdont vásárol egy több mint 28 milliárd euró értékű mesterséges energiaszigetben, ami a tervek szerint az ország partjaitól 80 kilométerre, az Északi-tengeren fognak felépíteni, írja a Guardian.

Az összesen 120 ezer négyzetméteresre tervezett sziget már az első fázisában hárommillió háztartás számára elegendő energiát fog majd tudni előállítani a tervek szerint. A szigetet három oldalról magas falak veszik majd körbe, hogy így védjék a tengeri viharoktól, míg a negyedik oldalon lesz egy kikötője, ahova a karbantartók érkezhetnek meg.

A megállapodás szerda éjjel született meg, és a dán szociáldemokrata kormány a jobboldali ellenzékkel is egyetértett abban, hogy az államnak 51 százalékos részesedése kell legyen a projektben, míg a többi magáncégek kezében lehet.

Dánia klímaügyi minisztere, Dan Jørgensen szerint ez egy nagyszerű pillanat Dánia, és a globális zöld fordulat számára is. Ez lesz az ország történetének legnagyobb építkezése, és az energiasziget révén végre ki lehet majd nyerni a tengeri szelekben rejlő rengeteg lehetőséget.

A dán parlamenti pártok még nyáron egyeztek meg abban, hogy az ország energiapoltikájának része kell legyen két szélenergia-központ építése. Az egyik lesz a mesterséges sziget, míg a másikat Bornholm szigetén építhetik fel. A két központ a tervek szerint az elején 5GW-nyi szélenergia megkötésére lesz alkalmas, ami több mint háromszorosa az ország jelenlegi értékének, míg a későbbi fázisban már 12 GW-t.

A mostani megállapodásban a kormány is elismerte, hogy az Északi-tengeri sziget valószínűleg 2033 előtt nem lesz kész, azaz ez még nem fogja segíteni az ország meglehetősen ambiciózus tervét, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest is 70 százalékkal csökkenjen a dán károsanyag-kibocsátás. Ugyanakkor a magánvállalatok bevonásától pont azt várják, hogy felgyorsulhat a projekt kivitelezése. Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a cégekkel, illetve kiírhatják a tendert a maradék 49 százaléknyi tulajdonrészre.

Jørgensen a Guardiannak elmondta, hogy a sziget tervezett 10GW-s teljesítménye jóval több energia, mint amennyit hasznosítani tudnak, ezért a terv az is, hogy segítenek majd más országoknak is tiszta energiához jutni. Jelen állás szerint az építkezés 2026-ban kezdődhet meg, és a következő 5 évben környezeti hatástanulmányokat készítenek, illetve megállapodnának a vállalatokkal, valamint tárgyalnának a németekkel, a belgákkal és a hollandokkal arról, hogy hogyan lehet majd összekötni a szigetet az ő energiahálózatukkal.