Megfosztották bizottsági helyeitől az amerikai képviselőház QAnon-hívő tagját

Marjorie Taylor Greene nem hisz az iskolai mészárlásokban és 9/11-ben, azt viszont elhiszi, hogy a világot hollywoodi sztárokkal összefogott demokrata politikusok sátánista pedofil szektája irányítja.Fotó: SAUL LOEB/AFP

230:190 arányban, vagyis 11 republikánus képviselő támogatását is megszerezve az amerikai képviselőház demokrata többsége megfosztotta bizottsági helyeitől Marjorie Taylor Greene georgiai republikánus képviselőt. Taylor Greene első ciklusát kezdte januárban a képviselőházban, de már bőven hírhedt volt arról, hogy nyíltan támogatta és hirdette az elmúlt évtizedek legőrültebb összeesküvés-elméletét, a QAnont, amely szerint a világot a demokrata politikusok és hollywoodi sztárok pedofil-sátánista koalíciója irányítja, és Donald Trump valójában ellenük folytat szent háborút az amerikai hadsereg titkos támogatásával.

Taylor Greene - aki emlékezetes módon egy "cenzúrázva" feliratú maszkban szólalt fel életében először az amerikai képviselőház több tévében élő egyenesben sugárzott ülésén, nézők tízmillióinak szeme láttára -  emellett kételkedik a 9/11-es merényletekben, a fegyverellenes lobbi által szervezett kamunak nevezett iskolai tömegmészárlásokat, és nyíltan buzdított demokrata politikusok felakasztására. A csütörtöki szavazás előtt aztán nyíltan megtagadta korábbi nézeteit, bár gyorsan hozzátette, hogy szerinte a média "ugyanolyan hibás" a hazug nézetek terjesztésében, mint a QAnon-elmélet közösségi médiában szuperaktív hívei.

Az ősszel megválasztott, január 6-án felesküdött Greene-t frakciója a költségvetési és az oktatási bizottságba delegálta. A republikánusok képviselőházi frakcióvezetője, a Donald Trump szövetségesének számító kaliforniai Kevin McCarthy ellenezte visszahívását. Ez persze természetes, a bizottsági delegálás hagyományosan a frakciók saját hatásköre, és Greene visszahívása súlyos precedenst teremt, mivel így a jövőben a mindenkori többség felhatalmazva érezheti magát arra, hogy kiszavazza a kisebbségi frakció delegáltjait adott bizottságokból.

11 republikánus képviselő - azok, akik a Donald Trump elleni vádemelést is megszavazták korábban - azonban egyetértett a demokratákkal abban, hogy Taylor Greene átlépett egy határt azzal, hogy választott képviselők meglincselését támogatta. (Via BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.