Személyes adattal visszaélés miatt tart házkutatást a rendőrség Szász Jánosnál

bűnügy
2021 február 05., 14:12

Kiderült, részben legalábbis, hogy miért özönlötték el fegyveres rendőrök pénteken reggel Szász János filmrendező budakeszi lakását és tartanak ott házkutatást hosszú órák óta. Bár a rendőrség válasza szinte több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Ezt írták most ugyanis a kérdéseimre, amiben Szász nevének említése nélkül kérdeztem meg, hogy mi volt a pénteki budakeszi rendőri akció és házkutatás oka:

“Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály személyes adattal visszaélés vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást, amely keretében az Ön által említett helyszínen kutatást hajtott végre a rendőrség. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

A válasz azért meglepő, mert a nagyszabású akció indokaként - információnk szerint még a család gyerekeinek a számítógépeit is lefoglalták - első helyen egy nem különösebben súlyos vétséget jelöltek meg. Ez egyébként egybevág azzal, amit Szász ügyvédje mondott a Telexnek, miszerint

a házkutatási határozatban olyan enyhe bűncselekményi tétel szerepel, hogy „ennél enyhébb büntetési tétellel rendelkező bűncselekmény nem is nagyon létezik”.

A BTK szerint ez a vétség maximum egy évvel büntethető:

“219. § (1) Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva

a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, vagy

b) az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja, vétség: 1 év.”

Ez az információ viszont alátámasztani látszik a 444 azon értesülését, hogy az ügy hátterében talán az a konfliktus állhat, hogy a bangladesi sziámi ikreket kezelő egyik orvos végül nem adott írásos beleegyezést ahhoz, hogy szerepeljen Szász dokumentumfilmjében.

Mivel a filmet nemhogy nem mutatták be, de az még el sem készült, első ránézésre erős túlreagálásnak tűnik a rendőrség fellépése.