Személyes adattal visszaélés miatt tart házkutatást a rendőrség Szász Jánosnál

Több 444 videó?
Szeretném

Kiderült, részben legalábbis, hogy miért özönlötték el fegyveres rendőrök pénteken reggel Szász János filmrendező budakeszi lakását és tartanak ott házkutatást hosszú órák óta. Bár a rendőrség válasza szinte több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Ezt írták most ugyanis a kérdéseimre, amiben Szász nevének említése nélkül kérdeztem meg, hogy mi volt a pénteki budakeszi rendőri akció és házkutatás oka:

“Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály személyes adattal visszaélés vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást, amely keretében az Ön által említett helyszínen kutatást hajtott végre a rendőrség. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt.”

A válasz azért meglepő, mert a nagyszabású akció indokaként - információnk szerint még a család gyerekeinek a számítógépeit is lefoglalták - első helyen egy nem különösebben súlyos vétséget jelöltek meg. Ez egyébként egybevág azzal, amit Szász ügyvédje mondott a Telexnek, miszerint 

a házkutatási határozatban olyan enyhe bűncselekményi tétel szerepel, hogy „ennél enyhébb büntetési tétellel rendelkező bűncselekmény nem is nagyon létezik”.

 A BTK szerint ez a vétség maximum egy évvel büntethető:

 “219. § (1) Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva

a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, vagy

b) az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja, vétség: 1 év.”

Ez az információ viszont alátámasztani látszik a 444 azon értesülését, hogy az ügy hátterében talán az a konfliktus állhat, hogy a bangladesi sziámi ikreket kezelő egyik orvos végül nem adott írásos beleegyezést ahhoz, hogy szerepeljen Szász dokumentumfilmjében. 

Mivel a filmet nemhogy nem mutatták be, de az még el sem készült, első ránézésre erős túlreagálásnak tűnik a rendőrség fellépése.