Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít a nők elleni erőszakról az EU tagállamaiban

eu
február 8., hétfő 12:45

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy nyilvános konzultációt indít a nők elleni és a családon belüli erőszak ügyéről az EU tagállamaiban.

A bizottság honlapján május 10-ig lesz érhető a konzultáció, aminek a célja, hogy a bizottság a lehető legszélesebb körű tájékoztatást kapja az ilyenfajta bántalmazások ellen bevezetett tagállami intézkedésekről.

A konzultáció elsősorban a civil szervezeteket, az esélyegyenlőségért felelős testületeket célozza, de a nemzeti hatóságok és kormányok is részt vehetnek a kezdeményezésben.

A konzultáció során összegyűjtött információkat a bizottság a nemi alapú és a családon belüli erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló jogalkotási kezdeményezés előkészítéséhez fogja felhasználni.

A bizottság kutatásai szerint a nők elleni erőszak a leggyakoribb formája a nemi alapú megkülönböztetésnek Európájában, míg a családon belüli erőszak gyerekeket, fogyatékossággal élőket, időseket és férfiakat is érinthet.

Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, frakcióvezető, a párt társelnöke (b), Hegyesi Beáta, a Párbeszéd női esélyegyenlőségi szakpolitikusa (k), Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt nőtagozatának elnöke, az Európai Szocialisták Pártja (PES) nőszervezetének elnöke (j) és civil szervezetek képviselői Ne maradj csendben! címmel, a nők elleni erőszak ellen tiltakoznak flashmobbal a fővárosi Deák Ferenc téren 2018. november 23-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A felmérések szerint az európai nők 33 százalékát éri nemi alapú erőszak, ami tovább fokozódott a koronavírus-járvány lassítására elrendelt korlátozó intézkedések miatt. (MTI)