Koronavírus-számok Magyarországon 05.13.
Elhunytak + 82 Σ 28 970
Kórházban - 192 Σ 2 782
Fertőzöttek + 1 416 Σ 795 200
Tesztek + 27 818 Σ 5 588 435
Egyszer oltottak + 28 973 Σ 4 420 767

Dél-Afrikában egyelőre nem oltanak az AstraZeneca vakcinájával

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Miután egy tanulmány kimutatta, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája minimális védelmet nyújt a dél-afrikai variánssal szemben, a Dél-afrikai Köztársaságban úgy döntöttek, nem kezdik meg a jövőhétre tervezett oltásokat. Ott az esetek 90 százalékáért ez a mutáció felel. 

Az AstraZeneca németországi központjaFotó: Bodo Marks/dpa Picture-Alliance via AFP

Az egészségügyi miniszter vasárnap azt mondta, megvárják a szakértők javaslatait arról, mit érdemes tenni ebben a helyzetben. Addig is a Johnson&Johnson és a Pfizer vakcináját haszálják, írja a BBC

A vizsgálatot viszonylag kevés, 2000 tesztalany bevonásával végezték a dél-afrikai Witwatersrandi Egyetem vezetésével. A tanulmány egyenlőre nem esett át az ilyenkor szokásos szakmai kontrollon sem. 

Az eredmények alapján a vakcina nem véd hatékonyan az enyhe és közepes megbetegedés ellen, ha a szervezet a dél-afrikai variánssal találkozik. Remélik, hogy a súlyos megbetegedéssel szemben azért hatékony lesz, de erről még nincsenek adatok, mivel a tesztalanyok átlagéletkora 31 év volt. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.