Koronavírus-számok Magyarországon 05.09.
Elhunytak + 98 Σ 28 602
Kórházban - 280 Σ 3 353
Fertőzöttek + 1 145 Σ 791 709
Tesztek + 34 042 Σ 5 528 240
Egyszer oltottak + 26 819 Σ 4 288 641

A koronavírus miatt újra irodai asztaluknál ebédelhetnek a franciák

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A járvány megfékezés érdekében megváltoztatnának egy korábbi munkaügyi törvényt Franciaországban - írja a New York Times. A terv szerint feloldanák a tiltást, és a dolgozók újra munkahelyi asztaluknál fogyaszthatnák el ebédjüket.

A franciák étkezési szokásaiba eddig nemigen fért bele, hogy monitoruk előtt görnyedve lapátolják be az ételt - az ország vezető gazdasági lapja, a Les Echos a mostani hírt is egy olyan képpel illusztrálta, melyen egy nő műanyagdobozból eszi a salátát laptopjára bámulva. Eddig büntetés várt azokra a cégekre, melyek engedték, hogy alkalmazottaik munkaállomásukon ebédeljenek. A francia munkakultúrában a kizsákmányolás rossz példájaként tartották számon, ha a munkaadó nem hagyta, hgy a dolgozók megadják az étkezés módját. 

„Nekünk, franciáknak, és önöknek, amerikaiaknak teljesen más elképzelésünk van a munkáról” - mondta a lapnak Agnès Dutin nyugdíjas fordító, aki épp a vasárnapi piacról jött. „Az asztalodnál enni katasztrófa. Szükséged van egy kis szünetre, hogy felfrissítsd az elmét. Jó egy kicsit megmozgatni a tested. Amikor visszatérsz, másképp látod a dolgokat. Csak egy életed van” - magyarázta. Az idős hölgy túlzottnak érzi a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseket, bár az ő 88 éves édesanyja is belehalt a covidba.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.