Átmeneti védelmet kaphatnak Kolumbiában a venezuelai menekültek

külföld
2021 február 09., 10:14

Kolumbia védett státuszt biztosít majdnem egymillió, az országban élő, nem regisztrált bevándorló számára, jelentette be az ország elnöke, Iván Duque. A 10 évre szóló védelem biztosítja, hogy „normalizálják” kolumbiai életüket - tette hozzá Duque.

Iván Duque, Kolumbia elnöke és Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa február 8-án, a közös sajtótájékoztatón.
photo_camera Iván Duque, Kolumbia elnöke és Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa február 8-án, a közös sajtótájékoztatón. Fotó: JUAN BARRETO/AFP

Az ENSZ szerint több mint 5 millió ember hagyta el Venezuelát 2015 óta, legtöbbjük Kolumbiába menekült. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi üdvözölte a döntést. Hétfőn egy közös sajtótájékoztatón történelmi gesztusnak nevezte azt, amely „emblematikus jelentőségű a régió, sőt az egész világ számára”.

Becslések szerint 1,7 millió venezuelai érkezett Kolumbiába, de a felük illegálisan tartózkodik az országban. Az elnök döntése azt jelenti, hogy mostantól ideiglenes védett státuszt kapnak, így könnyebben kapnak munkát, szerezhetnek állandó tartózkodási engedélyt, és részesülhetnek az egészségügyi ellátásban is.

„Reméljük, más országok is követik a példánkat” - mondta Duque a sajtótájékoztatón. A bejelentést néhány nappal azután tette, hogy nagyobb nemzetközi támogatást kért a helyzet kezeléséhez. Kolumbiában kizárták volna az illegálisan az országban tartózkodókat a koronavírus elleni oltásból, ezt az elnök megváltoztatta.

Az 50 milliós Kolumbiában több mint 2 millió koronavírusos fertőzést regisztráltak, a covid következtében eddig majdnem 56 ezer ember halt meg az országban.

(BBC)