Kizárták az új-zélandi parlament üléséről a maori képviselőt, mert nem hajlandó nyakkendőt viselni

A Maori Párt egyik vezetőjét kizárták az új-zélandi parlamentből, mert nem viselt nyakkendőt.

Férfi képviselők csak úgy tehetnek fel kérdést az ülésteremben, ha nyakkendőt viselnek, emiatt Trevor Mallard házelnök kétszer akadályozta meg Rawiri Waititit abban, hogy kérdéseket tegyen fel, majd kiküldte őt.

„Ez nem a nyakkendőkről szól, hanem a kulturális identitásról, cimbora” – mondta Waititi a helyi médiának.

A nyakkendőket „gyarmati huroknak” nevezte, és helyette zöldköves medált viselt.

Waititi „ésszerűtlennek” nevezte Mallard viselkedését, és azt állította, „maori üzleti öltözéket” viselt.

A Maori Párt társelnöke, Debbie Ngarewa-Packer – aki viselt nyakkendőt – ezután beadta a képviselőtársa ügyét, de eredménytelenül.

Már tavaly év végén is volt hasonló incidens, Waititit akkor is felszólították, hogy vegyen fel nyakkendőt, ha fel akar szólalni. Az első parlamenti beszédében azt mondta: „Vegyék le a hurkot a nyakamból, hogy énekelhessem a dalomat.”

Fotó: 1 News/Youtube

Trevor Mallard egyébként azt mondta, hogy személyesen támogatja a kötelező nyakkendőre vonatkozó szabályok módosítását, de a képviselőkkel folytatott konzultáció után meghagyta a szabályokat, mondván, a neki írók elsöprő többsége támogatta a nyakkendő-követelmény fenntartását.

Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, nem ellenzi, hogy az emberek megtagadhassák a nyakkendőt, de nagyobb dolgokra kell összpontosítani. „Nem hiszem, hogy az új-zélandiakat érdekelnék a nyakkendők” – mondta. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.