Kizárták az új-zélandi parlament üléséről a maori képviselőt, mert nem hajlandó nyakkendőt viselni

DIVAT
2021 február 09., 18:57

A Maori Párt egyik vezetőjét kizárták az új-zélandi parlamentből, mert nem viselt nyakkendőt.

Férfi képviselők csak úgy tehetnek fel kérdést az ülésteremben, ha nyakkendőt viselnek, emiatt Trevor Mallard házelnök kétszer akadályozta meg Rawiri Waititit abban, hogy kérdéseket tegyen fel, majd kiküldte őt.

„Ez nem a nyakkendőkről szól, hanem a kulturális identitásról, cimbora” – mondta Waititi a helyi médiának.

link Forrás

A nyakkendőket „gyarmati huroknak” nevezte, és helyette zöldköves medált viselt.

Waititi „ésszerűtlennek” nevezte Mallard viselkedését, és azt állította, „maori üzleti öltözéket” viselt.

A Maori Párt társelnöke, Debbie Ngarewa-Packer – aki viselt nyakkendőt – ezután beadta a képviselőtársa ügyét, de eredménytelenül.

Már tavaly év végén is volt hasonló incidens, Waititit akkor is felszólították, hogy vegyen fel nyakkendőt, ha fel akar szólalni. Az első parlamenti beszédében azt mondta: „Vegyék le a hurkot a nyakamból, hogy énekelhessem a dalomat.”

photo_camera Fotó: 1 News/Youtube

Trevor Mallard egyébként azt mondta, hogy személyesen támogatja a kötelező nyakkendőre vonatkozó szabályok módosítását, de a képviselőkkel folytatott konzultáció után meghagyta a szabályokat, mondván, a neki írók elsöprő többsége támogatta a nyakkendő-követelmény fenntartását.

Jacinda Ardern miniszterelnök azt mondta, nem ellenzi, hogy az emberek megtagadhassák a nyakkendőt, de nagyobb dolgokra kell összpontosítani. „Nem hiszem, hogy az új-zélandiakat érdekelnék a nyakkendők” – mondta. (BBC)

Kiemelt videóink