Már több mint egy hete halmozódik a fagyos, szibériai levegő, ami csütörtökön lecsap ránk északról

időjárás
2021 február 09., 14:33

Szerdán érkezik meg az a ciklon, ami az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint jelentős lehűlést hoz a térségünkbe.

A hét második felében már napközben is mínuszok, hajnalban pedig néhol mínusz 20 fok körüli értékek lesznek.

Európa északi, északkeleti részei felett már több mint egy hete halmozódik a fagyos, szibériai eredetű levegő, arrafelé a hőmérséklet már az előző napokban sem emelkedett mínusz 15, mínusz 20 Celsius-fok fölé.Közép-Európában pedig ciklonok sorozata okozott csapadékos, de általában enyhe időt, csak átmenetileg tudott hó hullani az eső helyett. A szerdán érkező ciklon viszont áramlási rendszerével már nagy mennyiségű fagyos levegőt ránt be a Kárpát-medencébe a kontinens leghidegebb vidékeiről. A fagyos légtömeg a hét végére nemcsak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát, sőt a Balkán- és Appenini-félszigetet is elárasztja.

Magyarországra a hideg levegő csütörtökre virradó éjjel érkezik. Ekkorra a ciklon csapadékrendszerének zöme már elhagyja az országot. Elsősorban az északnyugati, majd északkeleti országrészben van esély arra, hogy csütörtökön kialakul néhány centiméteres hótakaró. Péntektől számottevő csapadék már sehol sem várható.

A fotóknak semmi köze a magyar hóhelyzethez, Németországban készült 2009-ben, csak szép ez az állat, és ezért használtam fel
photo_camera Ez pedig egy skót felföldi marha a hóban Fotó: SASCHA SCHUERMANN/ddp images via AFP

A nagyon erős hajnali fagyok kialakulásához három tényező kell: hótakaró, derült ég és gyenge légmozgás. Ez a három feltétel egyszerre legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység völgyeiben teljesülhet, így a mínusz 20 fok körüli reggeli értékekre ezen a vidéken lehet számítani a hétvégén.

A fagyos levegő utánpótlása a jövő hét elejére megszűnik észak felől, és nyugodt légköri helyzet épül ki Közép-Európában.

Így gyors melegedés nem valószínű. Elsősorban nappalonként viszont - a nem kevés napsütés hatására - fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet. A jelenlegi előrejelzések alapján a tavasz közeledtének egyértelmű jelei még nem mutatkoznak . (via MTI)