Már több mint egy hete halmozódik a fagyos, szibériai levegő, ami csütörtökön lecsap ránk északról

2021 február 9., kedd 14:33

Szerdán érkezik meg az a ciklon, ami az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint jelentős lehűlést hoz a térségünkbe.

A hét második felében már napközben is mínuszok, hajnalban pedig néhol mínusz 20 fok körüli értékek lesznek.

Európa északi, északkeleti részei felett már több mint egy hete halmozódik a fagyos, szibériai eredetű levegő, arrafelé a hőmérséklet már az előző napokban sem emelkedett mínusz 15, mínusz 20 Celsius-fok fölé.Közép-Európában pedig ciklonok sorozata okozott csapadékos, de általában enyhe időt, csak átmenetileg tudott hó hullani az eső helyett. A szerdán érkező ciklon viszont áramlási rendszerével már nagy mennyiségű fagyos levegőt ránt be a Kárpát-medencébe a kontinens leghidegebb vidékeiről. A fagyos légtömeg a hét végére nemcsak Magyarországot, hanem egész Közép-Európát, sőt a Balkán- és Appenini-félszigetet is elárasztja.

Magyarországra a hideg levegő csütörtökre virradó éjjel érkezik. Ekkorra a ciklon csapadékrendszerének zöme már elhagyja az országot. Elsősorban az északnyugati, majd északkeleti országrészben van esély arra, hogy csütörtökön kialakul néhány centiméteres hótakaró. Péntektől számottevő csapadék már sehol sem várható.

Ez pedig egy skót felföldi marha a hóban Fotó: SASCHA SCHUERMANN/ddp images via AFP

A nagyon erős hajnali fagyok kialakulásához három tényező kell: hótakaró, derült ég és gyenge légmozgás. Ez a három feltétel egyszerre legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység völgyeiben teljesülhet, így a mínusz 20 fok körüli reggeli értékekre ezen a vidéken lehet számítani a hétvégén.

A fagyos levegő utánpótlása a jövő hét elejére megszűnik észak felől, és nyugodt légköri helyzet épül ki Közép-Európában.

Így gyors melegedés nem valószínű. Elsősorban nappalonként viszont - a nem kevés napsütés hatására - fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet. A jelenlegi előrejelzések alapján a tavasz közeledtének egyértelmű jelei még nem mutatkoznak . (via MTI)