Meghalt Jean-Claude Carrière, Bunuel forgatókönyvírója

GYÁSZ
2021 február 09., 09:25

Nem volt semmilyen betegsége, álmában aludt el - közölte Jean-Claude Carrière francia író halálhírét a lánya.

Az 1931-ben született Carrière termékeny író volt a legkülönbözőbb műfajokban, ezen kívül dalszerzőként, filmrendezőként és színészként is ismert volt, de a legnagyobbat talán forgatókönyvíróként futotta. A filmmel úgy került kapcsolatba, hogy első regényének megjelenése után összeismerkedett Jacques Tatival, ami megkérte, hogy egyes filmjei alapján írjon kisregényeket. Carrière-nek annyira tetszett a projekt, hogy később megfordította dolgot, és regények filmre adaptálásával kezdett foglalkozni.

Bár sok legendás rendezővel dolgozott együtt, talán a kései, érett Luis Bunuel alkotótársaként lett a legismertebb. Első közös munkájuk az Egy szobalány naplója volt 1964-ben, aminek együtt írták a forgatókönyvét és Carrière egy kisebb szerepet is eljátszott benne. Annyira egy húron pendültek, hogy innentől együtt dolgoztak a spanyol mester össze nagy kései filmjén, a Nap szépén, a Tejúton, a Burzsoázia diszkrét báján, a Szabadság fantomján és a Vágy titokzatos tárgyán.

Bár sok nagy rendező alkotótársa volt - Godard-ral, Louis Malle-lal és Milos Formannal is dolgozott - és a Burzsoázia diszkrét bája 73-ban elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscart, a közel 20 filmben színészként is feltűnő Carrière filmrendezőként lett egyéni Oscar-díjas egy rövidfilmmel.