Nagyon súlyos csapást mér a koronavírus az amazóniai őslakosokra

járvány
2021 február 09., 06:07

A brazíliai bennszülött népcsoport, a yanomamik tagjai közül tíz gyerek halt bele a koronavírus okozta betegségbe januárban. Ez tovább növeli az általános félelmet, mely szerint a vírus sokkal súlyosabb hatással van az amazóniai őslakosokra - írja a Guardian.

„Nagyon aggasztó, hogy kevesebb mint egy hónap alatt ilyen sok gyerek halt meg” - mondta Júnior Hekurari Yanomami, a helyi egészségügyi tanács elnöke. Az áldozatokat helyben diagnosztizálták és a népcsoport hagyományai szerint hamvasztották el holttestüket. A gyerekek a külvilágtól elzárt közösségekben, a venezuelai határ közelében éltek, olyan helyeken, melyeket csak légi úton lehet megközelíteni.

Közegészségügyi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a járvány óriási pusztítást okozhat az őslakosok között, akiket olyan fertőző betegségek tizedeltek már meg, mint a bárányhimlő, a kanyaró vagy az influenza.

A yanomami rezervátum mérete nagyjából akkora, mint egész Portugálié. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a bennszülöttek különösen érzékenyek a vírusra, részben az egészségügyi ellátás korlátozottsága, részben a logisztikai nehézségek miatt. Az őslakosok vezetői arra panaszkodnak, hogy nem kapnak elég segítséget az államtól.

Úgy tűnik, az őslakosok közül a fiatalok különösen érzékenyek a vírusra: a 32 halálos áldozat közül, akiket biztosan, vagy valószínűleg a koronavírus ölt meg, heten két év alattiak voltak. További négy áldozat 12-20 év között volt, köztük az a 15 éves fiú, aki a járvány első bennszülött áldozata volt Brazíliában, még áprilisban.

„A yanomami gyerekek láthatóan érzékenyebbek a vírusra, mert sokan alultápláltak, vagy maláriásak, és sok helyütt nincs egészségügyi ellátás” - mondta Maurício Ye’kwana, egy helyi szövetség, a Hutukara Yanomami Association igazgatója.

A vírus már az összes, őslakosok által lakott területre elért Brazíliában, több mint 47 ezren fertőződtek meg és 900-an meghaltak ezeken a részeken.

A yanomami rezervátumban több mint 1600 pozitív esetet regisztráltak, de az antropológus Ana Maria Machado szerint azért csak ennyit, mert alig van teszt. „Úgy becsüljük, több mint 10 ezer fertőzés lehetett, tekintve, hogy nagy, közösségi házakban élnek, ugyanazokat az edényeket használják, és nincsenek fertőtlenítőszereik vagy szappanjuk”.

A világ más területein viszonylag kevés gyerek halt bele a covidba más korcsoportokhoz képest. Andrey Cardoso epidemiológus azt mondta, sokkal több öt év alatti őslakos gyerek halt bele a fertőzésbe, mint a teljes lakosságban ugyanebben a korcsoportban. Amazóniában jelenleg újra tombol a járvány, valószínűleg egy jóval fertőzöbb variáns terjedése miatt. Brazília egészségügyi minisztere csütörtökön azt mondta, vizsgálócsoportot küldtek a yanomami rezervátumba.