Koronavírus-számok Magyarországon 02.28.
Elhunytak + 72 Σ 14 974
Kórházban + 200 Σ 5 482
Fertőzöttek + 4 469 Σ 428 599
Tesztek + 27 630 Σ 3 660 342
Oltottak + 104 081 Σ 677 682

Tíz napra lezárták Tirolt, mert a dél-afrikai variáns legnagyobb európai járványgóca lett

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az osztrák kormány hétfőn utazási figyelmeztetést adott ki Tirolra, ahol mintegy 300 esetben mutatták ki a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb dél-afrikai variánsát (B.1.351). Ezért péntektől Tirol tartományból - Kelet-Tirolt leszámítva - csak negatív koronavírus-teszttel engedélyezik a kiutazást- jelentette be kedden Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben.

A koronavírus korábbinál fertőzőbb dél-afrikai mutációjának megfékezése érdekében bevezetett intézkedés hatálya egyelőre tíz nap lesz. A kiutazáshoz két napnál nem régebbi teszteredményre lesz szükség, amely követelmény alól kivételt képeznek a gyerekek. A szigorítás nem vonatkozik a tartomány földrajzilag elkülönülő keleti részére. A teszteredményeket a rendőrség fogja ellenőrizni a tartomány határain. AKi érvényes teszt nélkül kapnak el, akár 1450 eurós bírságot is kaphat. 

A kancellár szerint az Európai Unió területén Tirol a dél-afrikai variáns eddig ismert legnagyobb járványgóca.És ismét sok ember életébe kerülhet, ha egy ilyen mutáció gyorsan szétterjed, és az élet csak újabb hónapok késlekedésével térhet vissza a normális kerékvágásba.

A kancellár azzal indokolta a zárlatot, hogy az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinája jelentősen kisebb hatékonyságot mutat a dél-afrikai variánssal szemben. Ezért mindent meg kell tenni, hogy a tiroli Schwaz kerületben kialakult járványgóc ne csapjon át Ausztria más térségeire, de legalábbis megpróbálják lelassítani a folyamatot.

Ausztriában eddig 426 093 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akik közül 8071-en elhunytak a kórban. A gyógyultak száma 404 676. (ORF/MTI)